Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders positiever over immigranten

Steeds minder Nederlanders hebben moeite met immigranten. Op dit moment denkt 35 procent van de bevolking dat Nederland een prettiger land zou zijn als er minder immigranten zouden wonen. Eind vorig jaar had nog 41 procent die mening.
Nederlanders positiever over immigranten

Dat blijkt uit een enquête van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Volgens de onderzoekers noemen steeds meer mensen de aanwezigheid van verschillende culturen een aanwinst voor Nederland. Het aandeel burgers met deze mening is gestegen van 36 procent eind vorig jaar naar 44 procent.

Verkeerde kant
Ook geven steeds minder mensen aan dat het de verkeerde kant opgaat met immigranten en hun integratie in de Nederlandse samenleving. De onderzoekers van het SCP constateren verder dat burgers de laatste maanden minder fel reageren als het om immigranten gaat.

Pessimistisch
Het verbeterde gevoel over immigranten lijkt niets te maken te hebben met de economische tegenwind. Burgers blijven namelijk onveranderd pessimistisch over de conjunctuur. Op dit moment is 65 procent van de Nederlanders somber over de economie. Dat was eind vorig jaar ook het geval.

Malaise
Opvallend is dat het tot mensen met een lage opleiding is doorgedrongen dat zij het meest kwetsbaar zijn tijdens de economische malaise. Mensen met een hogere opleiding hebben daarentegen iets meer vertrouwen in de economie gekregen. Voor beide groepen geldt wel dat zij minder vertrouwen in de grote ondernemingen èn de vakbonden hebben gekregen.

Overigens waren de ondervraagden op het moment van de enquête nog niet op de hoogte van de dieprode voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB) dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.