Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NAH-cliënten runnen bibliotheek

Voor cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het niet altijd even makkelijk een geschikte vorm van dagbesteding te vinden. In het Gelderse dorp Steenderen wordt een bibliotheek gerund door enthousiaste NAH-cliënten.
NAH-cliënten runnen bibliotheek

Met dit initiatief van Bibliotheek West-Achterhoek, de Rabobank en zorginstelling Zozijn worden twee vliegen in één klap geslagen; NAH-cliënten vinden een passende dagbesteding en de dorpelingen zijn een belangrijke voorziening rijker, die de leefbaarheid in het dorp versterkt. Bij binnenkomst verklappen alleen de twee pinautomaten in de linkerwand en twee onbemande ruimtes afgeschermd met glazen deuren de aanwezigheid van een financiële dienstverlener; hoge en lage boekenkasten plus een grote leestafel met comfortabele stoelen vullen sinds december vorig jaar de centrale ruimte van de Rabobankvestiging in Steenderen.

Robert Nijhuis (40) voelt zich helemaal in zijn element tussen de boeken. Elke woensdag reist hij vanaf zijn woonplaats Doetinchem naar het plattelandsdorp Steenderen om op zijn ‘eigen’ afdeling de boeken op alfabet te ordenen. Hij wilde journalist worden, maar door een eenzijdig auto-ongeluk op zijn negentiende heeft hij die ambitie nooit kunnen vervullen. ‘Ik raakte in een coma, kwam gelukkig weer bij, maar hield er een ander lichaam aan over. De rechterzijde van mijn lichaam heb ik niet goed onder controle en mijn vermogen om informatie te verwerken, verloopt trager dan voorheen.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 11, november 2011.

1 REACTIE

  1. Waarom wordt het werk dat de heer Nijhuis in de bibliotheeek doet, weggezet als dagbesteding?
    In feite doet hij het werk dat door gemeenten is wegbezuinigd. Dat werk gun ik hem van harte, zeker als hij er plezier in heeft. Of hij nu via de gemeente betaald wordt of door het UWV maakt daarbij in wezen niet eens uit. Hij draagt bovendien bij aan de leefbaarheid in het dorp Steenderen..
    En misschien moeten we het werk van de wethouder en de ambtenaren in die gemeente ook maar zien als een vorm van dagbesteding.
    Iedereen draagt naar eigen kunnnen zijn steentje bij. Dat is een positief verhaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.