Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Muiterij personeel van Alcides tegen bestuur

Het welzijnsbedrijf Alcides in Zuidoost dreigt onbestuurbaar te worden nu het personeel en de managers zich hebben geschaard achter de op non-actief gezette directeur Ellin Robles. De medewerkers weigeren de koers te volgen van Albert van Wingerden, bestuursvoorzitter op het hoofdkantoor van Alcides.

‘Robles is op gênante wijze monddood gemaakt,’ aldus een verklaring van het Alcides-personeel in Zuidoost. ‘Hierdoor is de onrust onder medewerkers van Alcides Zuidoost enorm toegenomen. Robles is, juist omdat ze op financieel gebied eindelijk orde op zaken wist te stellen, verreweg de beste directeur die de werkmaatschappij ooit heeft gehad.’ Verderop: ‘Het personeel zegt het vertrouwen in de Raad van Bestuur op en wil een onderzoek naar de rechtsgeldigheid van genomen besluiten’.

Brief
Volgens een van de opstellers wordt de verklaring ‘door alle medewerkers gesteund’. Ook het managementteam van Zuidoost meent dat de brief een breed gedragen opvatting verkondigt. De vijf managers hebben daarnaast een eigen verklaring opgesteld. Die is voorzichtiger, maar onderschrijft de brief van het personeel (350 medewerkers, onder wie 229 ‘Melkertiers’).

Getouwtrek
Vrijdag zette Van Wingerden, lange tijd zelf de directeur van de welzijnsorganisatie in Zuidoost, Robles op non-actief. Robles, voormalig directeur van de Hortus Botanicus, trok na maandenlang getouwtrek met Van Wingerden en het stadsdeelbestuur vorige week aan de bel in een stadsdeelvergadering: vanwege de grote financiële tekorten zou ze haar afspraken niet meer kunnen nakomen. Ook uitte ze haar grieven in deze krant.

Tekort
Alcides, dat ook het welzijnswerk in Zuideramstel en Zeeburg doet en verder kinderopvangcentra in de hele stad heeft, stevent dit jaar af op een tekort van 3,5 miljoen euro op drie verliesgevende onderdelen, waarvan het welzijn in Zuidoost de grootste is. Volgens Van Wingerden staan daar winstmakende onderdelen tegenover. Niettemin zullen enkele honderden van de tweeduizend medewerkers hun baan kwijtraken.

Onenigheid
Van Wingerden en Robles konden het niet eens worden over de wijze van bezuinigen in Zuidoost. ”Robles zette in op meer geld ontvangen van het stadsdeel en indien niet mogelijk het inkrimpen van onze activiteiten,” zegt manager Johan Andrée. ”Van Wingerden wilde dat we met minder mensen dezelfde taken zouden verrichten. Hij verlangde een hogere productiviteit.” Juist in Zuidoost, met een grote sociale problematiek, is dat bijna onmogelijk, aldus Andrée. ”We hebben acht buurten waar opbouwwerkers (verbindingsmensen tussen bewoners en organisaties als het stadsdeel en de woningbouwvereniging, red.) gestationeerd moeten zijn. Op dit moment hebben we er maar vijf opbouwwerkers.”

Hoe verder
Van Wingerden kent de verklaringen van het personeel en het managementteam niet. Hij zegt de nieuwe aansturing van Zuidoost in overleg met het managementteam te hebben geregeld. Er zou een interim-directeur zijn aangesteld. Het managementteam in Zuidoost betwist dat. ”Wij weten niet hoe het nu verder moet,” aldus Andrée. De managers benadrukken wel dat er bezuinigd moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.