Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

MOgroep: 10 gemeenten op goede weg

De MOgroep ziet 10 gemeenten die sinds de decentralisatie goed op weg zijn. Zij vernieuwen op een slimme manier samen met de bewoners en organisatie, meent de brancheorganisatie voor het sociaal domein.
Zaanstad
De gemeente Zaanstad begon vroegtijdig met de hervorming van het sociaal domein. - Foto: ANP

De 10 ‘gouden gemeenten’ zo noemt de MOgroep ze. Niet omdat er álles goed gaat, want ook zij moeten door de forse bezuinigingen keuzes maken. Maar deze gemeenten zijn geselecteerd omdat ze een aantal aspecten heel goed en merkbaar hebben opgepakt, aldus de brancheorganisatie. Volgens voorzitter Marijke Vos zijn het gemeenten die het goede voorbeeld geven en een inspiratie kunnen zijn voor andere gemeenten.

Het gaat om de gemeenten:

Wat zij volgens de Mogroep zo goed doen is:

Ze zijn vroegtijdig begonnen met de hervorming van het sociaal domein.

Ze geven ruimte aan burgers, sociaal werkers en andere organisaties om samen met de gemeente het beleid en de uitvoering vorm te geven.

Ze laten burgers niet vallen.

Ze durven het oude los te laten, maar gebruiken de denkkracht die al aanwezig is.

Ze maken het verschil door bijvoorbeeld te investeren in presentie en preventie

Ze verbinden zorg, gezondheid, welzijn, jeugd en andere domeinen met elkaar zodat de burger niet voor elk probleem naar een eigen loket moet.

Er wordt volgens Lies Schilder vanuit verschillende hoeken geboetseerd aan de identiteit van de professional in het sociaal domein. Aan de ene kant moet die professional een sterkere positie krijgen, maar aan de andere kant is er ook een tendens tot deprofessionalisering, vindt ze.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. in Amsterdam werken ze ook met de MO Zaak de gene die mij kwam berekeneniing was een werknemer van MO Ik zou graag een boekje van ze open willen doen Maar zij hebben de macht En wij zijn afhankelijk van hun.Daarom kan ik mijn verhaal op deze manier niet kwijt .Ik dacht dat de nieuwe regels waren iedere gemeente zijn eigen mensen Maar dat blijkt niet helemaal goed te gaan .Ik heb de gemeente gevraagd of er in Amsterdam geen competente zijn die deze zaken op kunnen lossen Maar in Leeuwarden weten ze schijnbaar meer Zelfs Burgemeester van de Laan wist niet wat MO ZAAK inhield dus dan weten we het wel 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.