Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk 15 meisjes uit Rotterdam uitgehuwelijkt

In Rotterdam zijn rond de zomervakantie mogelijk vijftien meisjes tegen hun zin uitgehuwelijkt. Voor de vakantie waren al acht gevallen bekend van een vermoedelijk gedwongen huwelijk. Na de zomerperiode bleven nog eens zeven schoolbankjes leeg. Geen van de leerlingen heeft het zogenoemde uithuwelijkingcontract ondertekend.
Mogelijk 15 meisjes uit Rotterdam uitgehuwelijkt

Dat blijkt uit tellingen van leerplichtambtenaren, die PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) maandag naar buiten heeft gebracht. Vijf meisjes verblijven nog in het buitenland, tien meisjes zijn in Nederland.

Verklaring
Rotterdam begon in mei een proef om uithuwelijking van meisjes in hun land van herkomst te voorkomen en jonge, uitgehuwelijkte vrouwen op te sporen. Leerlingen kunnen een verklaring tekenen waarin zij zich tegen de uithuwelijking verzetten. De verklaring moet de juridische basis vormen om het gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten.

Tot nog toe ondertekenden drie jonge vrouwen een dergelijk contract. De gemeente en de GGD hebben regelmatig contact met hen. Zij werden deze zomer niet gedwongen te trouwen.

Slavernij
‘Iedereen moet in vrijheid kunnen kiezen met wie men wil trouwen of samenwonen. Zelfs met de beste wil van de wereld, kun je uithuwelijken van je kinderen niet anders zien dan moderne slavernij’, zei Kriens. Volgens de wethouder is het probleem een relatief onbekend terrein.

Ambassade
Rotterdam begon de proef overigens in overleg met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eberhard van der Laan (Integratie). De bewindslieden hopen dat de proef leidt tot een landelijke aanpak van huwelijksdwang. Deze zomer heeft Buitenlandse Zaken ambassades geïnstrueerd alert te zijn op gedwongen huwelijken. De ambassades moeten dat dan weer melden bij de Immigatie- en Naturalisatiedienst (IND).

In antwoorden op vragen van PvdA-Kamerlid Khadija Arib schrijft Hirsch Ballin dat hij nog studeert op juridische mogelijkheden om gedwongen huwelijken aan te pakken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.