Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Moeilijke baby’s krijgen minder zorg

Baby's met een moeilijk temperament krijgen op de crèche minder aandacht en warmte van de leidsters dan de makkelijke kindjes. Dat is ernstig, omdat baby's met meer negatieve emoties juist gevoeliger zijn voor de kwaliteit van de zorg dan kleintjes die wat makkelijker zijn.
Moeilijke baby's krijgen minder zorg

Dat stelt orthopedagoge Esther Albers vast, die deze maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de ‘uitdagingen in de zorg voor heel jonge kinderen’. Albers heeft baby’s in 53 groepen van in totaal 38 verschillende kinderdagverblijven in de regio Arnhem – Nijmegen geobserveerd toen ze drie, zes en negen maanden oud waren en nog eens rond hun eerste verjaardag. De pedagoge is niet optimistisch over de kwaliteit van de zorg in crèches in het algemeen.

Kwaliteit

Albers heeft het onderzoek gedaan waarvoor bekende wetenschappers als Louis Tavecchio, hoogleraar kinderopvang, en Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, al jaren pleiten. Beide hoogleraren maken zich grote zorgen over de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland en het effect dat die zorg heeft op de latere ontwikkeling van het kind.

Rust

Tavecchio stelt dat een kind met een moeilijk temperament misschien wel helemaal niet geschikt is voor opvang buitenshuis in de jongste jaren, ook niet bij oma of de buurvrouw. Zo’n kind gedijt volgens hem beter bij zoveel mogelijk rust. Tot nu toe waren daar vrijwel alleen Amerikaanse onderzoeksgegevens over beschikbaar.

Opleiding

Volgens Albers zijn leidsters in de kinderopvang wel van goede wil, maar ontbreekt het hen aan opleiding. Zij noemt de kwaliteit van zorg in alle door haar onderzochte crèches matig. De medewerkers benaderen temperamentvolle kinderen vanaf het begin minder sensitief en babbelden er minder mee tijdens de momenten als verschonen, voeden en naar bed brengen.

Warme band
De promovenda ontdekte ook dat het stressniveau van baby’s vanaf drie maanden behoorlijk stijgt als ze bij de kinderopvang binnengebracht worden. Dat is vooral het geval bij kinderen die thuis een warme band met hun moeder hebben. De stressfactor neemt toe naarmate de baby’s ouder worden. ‘Een kinderdagverblijf is een behoorlijke opgave voor zeer jonge kinderen’, concludeert Albers. Ze vraagt zich af of baby’s tot een jaar niet beter gewoon thuis bij de vaste verzorgers kunnen blijven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. Ik ben blij dat dit onderzoek mijn gevoel hierover bevestigd. Ik denk dat met name het kdv voor gevoelige kinderen niet geschikt is. Wij hebben onze oudste dochter van het kdv afgehaald, vanaf dat ze daar kwam ( vanaf 5,5 maand) had ze het niet naar haar zin, veel huilen, niet willen slapen, de leidsters hadden hier grote moeite mee op een uitzondering na. Als ouder kregen we ook het gevoel dat ze niet meer echt welkom was. Toen ze bijna een jaar was hebben we haar daar weggehaald, het voelde voor ons niet goed ( al langer) en ook de leidsters gaven toe moeite te hebben met haar. Bij de oppasmoeder die we gelukkig gevonden hebben ging het meteen goed gelukkig, de beste beslissing die we hadden kunnen nemen. Onze dochter is nu 12 jaar, een gevoelig kind, maar heel spontaan open kind.
    Angèle

  2. Lees alle reacties
  3. Ik schrik van deze resultaten. Toch denk ik, dat de aanbeveling van de promovenda in het huidige politieke klimaat niet gaat aanslaan. Ik heb zelf een zoontje van 20 maanden, en heb werk en zorg gecombineerd vanaf 4 maanden. Een zware opgave, ik had het graag anders gedaan. Maar de wissel die dit alles trekt op mijn werk is onevenredig, dus was er voor mij geen andere mogelijkheid dan weer aan het werk te gaan na het verlof.
    Er zou eens iets gedaan moeten worden met het schuldgevoel van jonge moeders. Het is al moeilijk genoeg om werk en zorg te combineren. Laat de opvang dan van goede kwaliteit zijn!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.