Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder depressie en angst in sociale wijk

In wijken van grote steden waar veel sociale interactie is, ervaren mensen minder angst en depressie dan in wijken waar weinig sociaal contact is. Om het verschil tussen wijken te verkleinen, is het zinvol om te investeren in sociale interacties. Dit zegt onderzoeker Özcam Erdem in European Journal of Public Health.
sociale wijk
In wijken met meer sociale interactie kennen de bewoners minder angst en depressie. - Foto: ANP

Voor het onderzoek ondervroeg Erdem met collega-onderzoekers 18.173 inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag naar woonsituatie, achtergrond, opinie over de buurt en over depressie en angststoornissen. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat in wijken met meer sociale interactie, de bewoners minder angst en depressie kenden. De uitkomst bleef overeind toen er gecorrigeerd werd voor sociaal-economische verschillen tussen de wijken.

Werklozen

Vrouwen en alleenstaanden meldden in het onderzoek meer psychische nood, net als laag opgeleiden en werklozen. Erdem vond geen verband tussen psychische nood en de aanwezigheid van groen in de buurt, woningonderhoud en de urbanisatiegraad. In buitenlandse onderzoeken is dit verband wel aangetoond. Maar Erdem vermoedt dat het verschil tussen Nederlandse wijken kleiner is dan in het buitenland.

Mensen met een depressie lopen een groot risico om slachtoffer te worden van geweld. Ook patiënten met verslaving of schizofrenie hebben een verhoogde kans om slachtoffer te worden van misdrijven >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.