Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mezzo wil weer ‘uitruil’ in thuiszorg

Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, wil dat ‘uitruil’ weer mogelijk wordt. Dit is het ruilen van uren persoonlijke verzorging voor huishoudelijke zorg. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is ‘uitruil’ niet langer mogelijk.
Mezzo wil weer ‘uitruil’ in thuiszorg

Brancheorganisatie Actizen het ministerie van VWS schatten dat gemeenten vorig jaar 200 miljoen euro overhielden aan huishoudelijke hulp in de thuiszorg. Dat maakten zij half februari bekend. Het vervallen van de mogelijkheid tot ‘uitruil’ kan een oorzaak zijn van de besparingen. Mezzo wil dat ‘uitruil’ weer mogelijk wordt.

Uitruil
Voor de Wmo was het mogelijk om uren voor onder meer persoonlijke verzorging te ruilen voor huishoudelijke zorg. De mantelzorger hielp dan bijvoorbeeld zelf zijn/haar partner met de lichamelijke verzorging en kreeg als compensatie huishoudelijke hulp. Op die manier houden mantelzorgers de zorg langer vol. Met de invoering van de Wmo is deze uitruil niet langer mogelijk. De uren voor huishoudelijke zorg vervallen, omdat er een gezonde partner is.

Geld naar gemeenten
Mezzo wil dat ‘uitruil’ weer mogelijk wordt. Het geld moet in die gevallen vanuit de AWBZ naar de gemeentepot. Op 6 maart brengt de mantelzorgvereniging dit punt naar voren bij het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

Financiële impuls
In december 2007 werd bekend dat gemeenten een eenmalige financiële impuls krijgen van 32 miljoen euro voor mantelzorgondersteuning. Ze kunnen daarmee investeringen doen die op de lange termijn een positief effect hebben op de omvang en kwaliteit van mantelzorgers. (Bron: Mezzo)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.