Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mezzo: ‘Mantelzorg is geen plicht’

De zorg voor een zieke partner, ouder of ander familielid mag nooit een plicht worden. Dat zegt directeur van Mezzo Jancor de Boer in dagblad Trouw. Hij reageert op het voorstel van Actiz om in de toekomst vooral een beroep te doen op de eigen omgeving voor langdurige zorg, om zo de druk van de AWBZ-zorg te halen.
Mezzo: ‘Mantelzorg is geen plicht’

De Boer vindt het reëel om met het oog op de toenemende tekorten aan medewerkers in de zorg, een beroep te doen op mantelzorgers. Maar, zo zegt hij in Trouw, de mantelzorgers vertegenwoordigen nu al een minimale economische waarde van 7 miljard euro. Zij nemen nu al het leeuwendeel van de zorgtaken op zich. In de verpleeghuizen is de vrijwillige zorg inmiddels al onmisbaar.

Plicht
‘Mantelzorgers moeten zelf kunnen aangeven hoe ze de zorg invullen en hoeveel zorg ze kunnen geven’, stelt De Boer. De plannen van Actiz maken deze vorm van vrijwillige zorg een soort plicht. Nu al voelen 400.000 mantelzorgers zich overbelast. Het gevaar dreigt dat steeds meer mantelzorgers de zorg te zwaar vinden en uiteindelijk zelf hulp nodig hebben.

Lees ook: Actiz-rapport: ‘Vervang deel AWBZ door zorgpensioensparen’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Trouw/Foto: ANP/Lex van Lieshout

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Een vereniging als Mezzo hoef je het ook niet van te verwachten hoor. Ik heb deze organisatie van dichtbij meegemaakt, ze zorgt vooral goed voor zichzelf.
  de “vrijwillige”vorm waar deze man het over heeft gaat alleen op als je hun vorm en eisen aanhoudt.

 3. Het verbaast mij keer op keer hoe men praat over inschakelen van MANTELZORGERS.
  Als of je een blik mantelzorger maar open hoeft te trekken.
  Weete men wel wat er van mantelzorgers wordt gevraagd?
  Mantelzorg overkom je .Er is altijd een relatie tussen mantelzorger en de verzorgde. Deze relatie is over het algemeen van innige aard, d.w.z..
  kindereren en hun ouders maar ook directe buren enz.
  Het gaat meestel om MENSEN die onze maatschappij hebben opgebouwd en nu ze hulp nodig hebben moet de mantelzorg er maar voor zorgen.
  Ik heb de indruk dat mensen achter een bureau en goed betaald dit even bedenklen.
  Gaan we weer terug naar het systeem van voor en direct na de laatste wereld oorlog. Ik doel daarbij het systeem van maatschappelijk hulp betoon, waar bij kinderen mee moesten betalen voor hun ouders.
  Daarbij ging he5t dikwijld zo, dat ook hier de zwakste schakels het meeste moesten betalen.
  Mensen met een salaris van 50.000 ero per jaar zullen geen moeite hebben. Maar het is god geklaagd dat de opbouwers van onze welvaart nu zel voor hun oudedag moeten zorgen.
  Ed.J. van cortenberghe

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.