Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Merendeel mensen wil zelf voor ouders zorgen

De grote zorg over de opvang van ouderen in de toekomst is dat de zorg achteruit gaat als mensen zelf voor naasten moeten zorgen. Toch wil 68% van de mensen de zorg voor ouders thuis op zich nemen.
mantelzorg
Van de 65-plussers wil slechts 55% zo lang mogelijk thuis blijven wonen. - Foto: ANP

Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Interpolis en Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers. Van de 1000 ondervraagde burgers is een op de vier bang dat, met het huidige zorgbeleid, de kwaliteit van de zorg voor ouderen achteruit gaat. Van de 65-plussers wil slechts 55% zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het merendeel van de kinderen (68 procent) is bereid om de eigen woning of die van de ouders te verbouwen, zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Onderzoek

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft nog niet nagedacht over wat er moet gebeuren als zij op latere leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, melden verzekeraar Interpolis en Mezzo. Zij lieten bureau Motivaction onderzoek doen onder 1000 mensen, onder wie ruim 300 mantelzorgers.

Veel Nederlanders zorgen voor een zieke partner, kind, ouder of andere naaste. Een zware taak, die vaak als vanzelfsprekend gezien wordt. Ook door de mantelzorger zelf. Lees in dit dossier de artikelen over mantelzorg en vrijwilligerswerk. Lees meer>>

Mantelzorg

Ondanks dat Nederlanders zich willen inzetten voor de zorg voor ouders, vinden ze het geen goed idee dat de overheid de verantwoordelijkheid steeds meer bij de burger neerlegt. Mantelzorg wordt door de meeste mensen gezien als een tijdelijke oplossing. Een belangrijke voorwaarde voor veel mensen om mantelzorg te verlenen is dat de zorg met anderen gedeeld kan worden. Zodat de zorg af en toe kan worden overgedragen. De zorgtaak moet niet te veel tijd in beslag nemen en vooral niet leiden tot een disbalans tussen werk en privé.

Kinderen moeten bijdragen aan de zorg voor ouders. Dat kan het beste door onder één dak te wonen. Wat vind jij? Reageer hier >>

Zorg en werk

Volgens mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk moet een aantal zaken snel geregeld worden om mensen de mogelijkheid te geven te kunnen zorgen voor ouders. Het moet, aldus Hoogendijk, bijvoorbeeld eenvoudiger worden om werk en zorg te combineren. Ook moet de dagopvang voor ouderen beter toegankelijk worden. En er moeten minder regels zijn voor mantelzorgers die voor hun naasten willen zorgen.

Lees hier de samenvatting van het onderzoek>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.