Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met schuld vaker onder bestaansminimum

Mensen met schulden komen door een opeenstapeling van incasso's steeds vaker onder het bestaansminimum terecht. Daarvan is sprake als iemand minder te besteden heeft dan 90 procent van een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht.
Mensen met schuld vaker onder bestaansminimum

Zorgverzekeraars, verhuurders en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen. Mede daardoor gaan schuldeisers vaak verder dan wettelijk is toegestaan. Gerechtsdeurwaarders willen dan ook dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen.

Schuldeisers
Het percentage van 90 procent van de bijstandnorm, de zogenoemde beslagvrije voet, is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen. Het is volgens de beroepsorganisatie voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre incassobevoegdheden van schuldeisers ervoor zorgen dat mensen onder die norm terechtkomen.

Incassokosten
De vereniging van Koninklijke Beroepsorganisaties van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) gaf opdracht voor het onderzoek Paritas Passé. De vereniging liet 2 weken geleden nog weten blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden.

Moratorium
De vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) pleit voor een moratorium, waarmee schuldeisers voor een periode van 6 maanden in de wacht gezet kunnen worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich daarvoor ook al uitgesproken. Maar de invoering hiervan ligt stil volgens de NVVK. Volgens de KBvG toont het onderzoek aan dat de maatregel dringend noodzakelijk is.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.