Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor geweigerde autisten

Autistische leerlingen die na de middelbare school verder willen studeren, worden regelmatig geweigerd door de vervolgopleiding van hun keuze. Dat zegt Anita Willemsen, directeur van het Autismepunt. Om uit te zoeken hoe vaak dat precies gebeurt in Nederland, opende maatschappelijk investeerder Start Foundation vrijdag een meldpunt. Nog voor het middaguur waren de eerste meldingen al binnen.
Meldpunt voor geweigerde autisten
Foto: ANP

‘Scholen zijn huiverig voor de extra aanpassingen die het onderwijs van hen vergt’, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. Mbo’s, hbo’s en universiteiten hebben geen tijd of geld om deze zorgleerlingen extra te begeleiden. ‘Uit een proefje in de regio Zuidoost-Brabant kwamen sowieso al 12 of 13 gevallen naar voren.’ Met de invoering van passend onderwijs in 2014 is het juist de bedoeling dat meer leerlingen uit het speciaal onderwijs op een gewone school terechtkunnen.

Handicap

De aantallen die Verhoeven noemt, zijn niet bekend bij het ministerie van Onderwijs. Dat zegt dat alle scholieren recht hebben op onderwijs, ook als ze een handicap of een chronische aandoening hebben. Scholen moeten deze leerlingen in principe gewoon toelaten. Weigeren mag alleen als de aanpassingen die ze moeten uitvoeren, een ‘onevenredige belasting’ voor de school zouden zijn.

Probleemgeval

Volgens Verhoeven worden autisten snel gezien als ‘probleemgevallen’. ‘Officieel mogen ze geen leerlingen weigeren vanwege hun autisme, maar dan zeggen scholen bijvoorbeeld dat ze twijfelen over de haalbaarheid of de algemene capaciteiten van een leerling. Terwijl die soms bovengemiddeld is.’

Stage

Met autisten die wel worden toegelaten, wordt soms geen rekening gehouden, stelt Verhoeven. ‘Dan moeten zij bijvoorbeeld ‘gewoon’ 40 uur per week stage lopen, terwijl dat voor sommigen veel te zwaar is.’

Ga naar het meldpunt AUTI-weigerscholen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.