Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Melding bij Veilig Thuis: een professionele norm

Sinds 1 januari 2019 zijn de aanpassingen in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Er is een website en app waar je individuele casussen en situaties kunt toetsen op wel of niet melden.
foto iStock

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is verbeterd. Dat houdt kort gezegd in dat het afwegingskader voor professionals bij een niet-pluis gevoel is uitgebreid. De verandering zit vooral in stap 4 en stap 5 van de Meldcode. Het uitgebreide afwegingskader, dat je gebruikt bij jouw beslissing om wel of niet een melding te doen bij Veilig Thuis, geeft een ‘professionele norm’ wanneer te melden.

Afwegingskader

De professionele norm is van toepassing voor sociaal werkers, psychologen, pedagogen, (psycho)therapeuten, en jeugd- en gezinsprofessionals. Er is een nieuwe website: www.afwegingskadermeldcode.nl waar professionals met een casus of een situatie rond een cliënt de vijf afwegingsvragen kunnen doorlopen en notities kunnen maken. Bij de afwegingsvragen vind je ook achtergrondinformatie. Je kunt alle stappen van de meldcode en de extra informatie ook op de app “Meldcode” vinden.


‘We hebben allemaal een mechanisme om mishandeling te ontkennen’ Met ingang van 1 januari 2019 wordt de Meldcode Kindermishandeling aangescherpt. ‘Ik hoop oprecht dat professionals niet denken: “Er komt iets bij”, maar zich gesteund voelen’, aldus Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Kindermishandeling aanpakken is iets anders dan een gebroken arm gipsen.’ Lees dit premium artikel>>


E-learning

Augeo Foundation, kenniscentrum, heeft een korte e-learning ontwikkeld voor het afwegingskader van agogische beroepen, waar ook de sociaal werkers onder vallen. In deze e-module leren professionals wat er precies voor ze verandert en hoe daarmee om te gaan.  Ook voor de andere modules over de Meldcode heeft Augeo e-learnings ontwikkeld. Meer weten>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.