Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode kindermishandeling aangescherpt

Hulpverleners die met kinderen werken, moeten voortaan stichting Veilig Thuis een seintje geven als zij hulp regelen bij kindermishandeling. De meldcode kindermishandeling wordt zo minder vrijblijvend.
meldcode kindermishandeling
De meldcode kindermishandeling wordt voor professionals minder vrijblijvend. - Foto: iStock

Professionals die zelf een hulptraject starten bij vermoedens van kindermishandeling moeten bij Veilig Thuis laten registreren dat die hulp wordt gegeven. Als blijkt dat er al eerder zorgen waren over dat kind, komt er extra actie. Staatssecretaris van Rijn wil zo dat alle kinderen die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van kindermishandeling goed in beeld zijn en blijven bij Veilig Thuis.

Registreren
De meldcode wordt hiervoor aangepast en wordt voor professionals minder vrijblijvend. Professionals kunnen in de laatste stap van de meldcode twee keuzes maken: melden bij Veilig Thuis zodat zij onderzoek kunnen doen en eventueel hulp kunnen starten, of zelf een hulptraject starten. Wanneer de professional zelf een hulptraject begint, moet hij zelf contact opnemen met Veilig Thuis om dat te laten registreren.

Wetswijziging
‘Veilig Thuis gaat zich niet zomaar bemoeien met dingen die professionals prima zelf kunnen’, zegt de staatssecretaris. ‘Maar kan wel aan de bel trekken als er meer aan de hand lijkt te zijn dan de directe hulpverlener kan overzien.’ Voor de invoering van het registratievereiste is een wetswijziging nodig. Staatssecretaris Van Rijn is begonnen met de voorbereidingen hiervan en gaat daarvoor in overleg met onder andere professionals en gemeenten.

kindermishandelingIs een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? Wanneer de toedracht van letsel twijfelachtig is, doet de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) onderzoek. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.