Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste ‘pardonners’ komen uit voormalige Sovjet-Unie

De pardonregeling voor asielzoekers die al lang in Nederland verblijven, is het meest gebruikt door mensen uit de voormalige Sovjet-Unie. Daarnaast hebben veel asielzoekers uit het voormalig Joegoslavië een verblijfsvergunning gekregen dankzij de pardonregeling.
Meeste 'pardonners' komen uit voormalige Sovjet-Unie

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Daaruit komt naar voren dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tot eind juni bijna 26.000 verblijfsvergunningen heeft verstrekt op basis van het pardon, waarvan ruim een kwart aan minderjarigen. Bijna vierduizend verblijfsvergunningen gingen naar asielzoekers uit de voormalige Sovjet-Unie. Aan mensen uit het voormalig Joegoslavië zijn drieduizend vergunningen verstrekt.

Bedreiging
Uit de landen Afghanistan, Irak, China en Iran zijn elk meer dan duizend asielzoekers afkomstig die met succes een beroep op de pardonregeling hebben gedaan. Ongeveer zesduizend vreemdelingen zijn afgewezen voor het pardon. Zij kregen geen verblijfsvergunning, onder meer omdat ze een bedreiging vormen voor de openbare orde of diverse malen hebben gelogen over hun werkelijke identiteit.

Verschil
De IND heeft in maart gemeld dat ruim 26.500 asielzoekers door de pardonregeling alsnog in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Op dat moment had de dienst er ‘nog enkele honderden’ te gaan.Het verschil tussen de IND-cijfers en de publicatie van het CBS komt doordat de statistici zich baseren op het aantal verblijfsvergunningen dat daadwerkelijk verstrekt is. De IND gaf de aantallen asielzoekers die in aanmerking kwamen voor een vergunning. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.