Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer zeggingskracht voor Kinderombudsman nodig

Er zijn maatregelen nodig om de autonomie van de Kinderombudsman te vergroten. Aldus onderzoekers van de Universiteit Leiden. Ook moeten jeugdigen zelf een grotere stem hebben in welke onderwerpen de Kinderombudsman onderzoekt.

In 2011 is de Kinderombudsman opgericht. Een multidisciplinair team van de Universiteit Leiden kreeg vorig jaar opdracht de Wet Kinderombudsman te evalueren. Conclusie is dat de autonome positie van de versterkt moet worden. Door de benoeming van de Kinderombudsman los te koppelen van de Nationale Ombudsman. En door de Kinderombudsman een eigen budget te geven.

Ontslag

Het onderzoek is niet direct verbonden aan het plotselinge ontslag in februari 2016 van toenmalig Kinderombudsman Marc Dullaert. Ombudsman Reinier van Zutphen, die het ontslag uitvoerde, kon toen rekenen op groot onbegrip: 40.000 mensen tekenden een petitie om Dullaert te behouden. Zonder succes overigens. De kinderombudsman is ondergebracht bij de Nationale Ombudsman en profiteert zo van de status van Hoog College van Staat. Het onderzoek is wel in opdracht van het ministerie van VWS gedaan.

Professionals in de jeugdhulpverlening kijken te veel in de dossiers en te weinig naar het kind. Dat vertellen kinderen tegen kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. De meeste kinderen geven hun leven gemiddeld een 7,4. Tien procent van de kinderen geeft echter een onvoldoende. Lees meer>>

Deelonderzoek

Aan het onderzoek hebben 975 kinderen en jongeren deelgenomen. Van de leeftijd 10-12 jaar zegt 48% wel eens gehoord te hebben van de Kinderombudsman. Van de 12 tot 18-jarigen heeft 72% weleens van het instituut gehoord, vooral via de televisie. De evaluatie is gebaseerd op drie deelonderzoeken die zich richtten op een juridische analyse van het wettelijke kader, op een bestuurskundige analyse van de organisatie en op het in kaart brengen van praktijkervaringen.

Kwetsbare jeugdigen

Behalve dat er meer aan voorlichting kan worden gedaan, adviseren de onderzoekers ook  meer specifieke aandacht te hebben voor kwetsbare groepen jeugdigen. Wat daarbij helpt, aldus de onderzoekers, is om de mening van jeugdigen verder te verankeren, door hen meer te laten participeren in het bepalen van aandachtsgebieden en in de onderzoeken die uitgevoerd worden. Verder wordt ook aanbevolen om de uitoefening van taken uit te breiden naar Caribisch Nederland, om zo de naleving van kinderrechten in dit deel van het Koninkrijk te bevorderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.