Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer onderzoek naar wiegendood en kinderopvang’

Wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar de link tussen wiegendood en kinderopvang. Daarvoor pleiten de kinderartsen Paul Brand van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Martin Offringa van de Zwolse Isala Klinieken in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vrijdag is verschenen.
'Meer onderzoek naar wiegendood en kinderopvang'

De twee wetenschappers hebben kritiek op ander onderzoek dat een link aangeeft tussen wiegendood en het verblijf van de baby in een kinderdagverblijf of bij een gastoudergezin.

Dit onderzoek is uitgevoerd door gepensioneerd professor Guus de Jonge, een internationale autoriteit op het gebied van wiegendood.

Opvang
De Jonge ontdekte dat zuigelingen, tussen de drie en zes maanden oud, bijna negen keer zoveel kans hebben te sterven aan wiegendood als ze verblijven in een kinderdagverblijf of bij een gastouder.

Vervolgonderzoek
Brand en Offringa betwisten deze conclusie en willen nader onderzoek. Ze stellen dat de opzet van het onderzoek en de conclusies die daaruit zijn getrokken niet afdoende zijn. De Jonge zegt kennis te hebben genomen van de kritiek van zijn collega’s. Hij juicht vervolgonderzoek toe.

Conclusie
De Jonge is nog steeds lid van de Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en doet nog steeds onderzoek. Volgens hem staven nieuwe cijfers zijn conclusie dat zuigelingen een veel grotere kans hebben om aan wiegendood te sterven als ze in een kinderdagverblijf of gastoudergezin verblijven.

Stress
Hij denkt dat stress een rol zou kunnen spelen bij de plotselinge dood van de kleintjes. Hij wil dat vrouwen langer zwangerschapsverlof krijgen zodat ze hun baby langer bij zich kunnen houden.

Wiegendood
In 2006 stierven er nog elf kinderen aan wiegendood. Het is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak van zuigelingen tussen de één en elf maanden. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.