Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer meldingen van euthanasie vorig jaar

Het aantal gevallen van euthanasie kwam vorig jaar met 3136 meldingen 19 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat blijkt het jaarverslag over 2010 van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie, dat het ministerie van Volksgezondheid vrijdag heeft gepubliceerd.
Meer meldingen van euthanasie vorig jaar

In bijna alle gevallen hebben de commissies vorig jaar geoordeeld dat de arts volgens de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld. In negen zaken was dat niet zo. Deze zaken zijn doorgezonden naar justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Stijging
Er is al jaren sprake van een stijging. Vorig jaar ging het in 2910 gevallen om levensbeëindiging op verzoek. Bij 182 personen was sprake om hulp bij zelfdoding. In de overige gevallen ging het om een combinatie.

Wachten
De stijging zorgde ervoor dat langer gewacht moest worden op het oordeel van de toetsingscommissies, ondanks uitbreiding van mankracht. De gemiddelde tijd tussen de melding en het oordeel was 63 dagen, terwijl de arts eigenlijk binnen enkele weken uitsluitsel moet krijgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.