Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer inzicht in het leven van roze ouderen

Homoseksuele, lesbische en biseksuele ouderen hebben het zwaar, constateert ervaringsdeskundige Marijke van Mulken. De Roze Belweek moet meer inzicht geven in het leven geven van roze ouderen. Van Mulken juicht dit initiatief toe. 'Je verhaal doen is zo belangrijk.'
Meer inzicht in het leven van roze ouderen

Marijke van Mulken (66) zet zich al vele jaren in voor roze ouderen, onder meer voor de Stichting Renard. Ook is ze ambassadeur van het netwerk Roze 50 + Nederland, een samenwerkingsverband van ANBO, COC Nederland, MOVISIE en Schorer. Dit netwerk maakt zich sterk voor de belangen van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele ouderen.

Belweek
Van 3 tot en met 7 oktober organiseert het netwerk de Roze Belweek. In die week kunnen roze senioren hun verhaal kwijt. Die verhalen kunnen overal over gaan: over welzijn en geluk, over discriminatie en afwijzing, over de plannen en wensen voor de toekomst. Doel van de Belweek is: inzicht krijgen in het leven en de positie van deze ouderen.

Scheiding
Toen Marijke van Mulken (66) dertig jaar geleden in therapie ging, ontdekte ze bij zichzelf gevoelens die ze niet eerder had herkend. Net uit een ‘heel beroerde’ scheiding merkte ze dat ze verliefd werd op de psychologe. ‘Ineens vielen allerlei puzzelstukjes in elkaar. Gelukkig had de psychologe het lef om me ermee te confronteren, waardoor ik erover kon praten.’

Leger des Heils
De grootste klap in die periode moest nog komen. Van Mulken was lid van het Leger des Heils, en kreeg de vraag of ze zich realiseerde wat ze haar kinderen aan deed. ‘Ik mocht absoluut niet uitkomen voor mijn geaardheid.’ In dezelfde maand kwam ze Yolande tegen, met wie ze nog steeds heel gelukkig is.

Gepest
Ook nu nog, dertig jaar later, realiseren veel medewerkers binnen zorg en welzijn zich niet dat mannen ook op mannen kunnen vallen en vrouwen op vrouwen, stelt Van Mulken. ‘Ik heb lang gewerkt met verstandelijke gehandicapte jongeren met gedragsstoornissen, en toen ik een burn-out kreeg werd me gevraagd of ik een relatie had, en zo ja of ik er met mijn man over kon praten.’

Overhoop
Bang om gepest te worden zeggen veel ouderen maar niets. ‘Met als gevolg dat ze alles moeten verdoezelen. Zoals foto’s van hun geliefden verbergen. Omdat ze continu bang zijn dat er toch iemand achter komt.’ Medewerkers in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen die wel weten dat een oudere vrouw een relatie heeft met een andere vrouw adviseren vaak toch om in aparte kamers te gaan wonen, stelt Van Mulken. ‘Hun hele leven moet ineens overhoop’, ziet ze.

Voorlichting
Bij het geven van voorlichting merkt ze dat het weer moeilijker wordt voor mensen om voor hun geaardheid uit te komen. ‘Dat komt ook omdat bij diverse culturen in Nederland homoseksualiteit een heel groot taboe is. Daarom is de roze belweek zo belangrijk, want zo kunnen mensen ook anoniem hun verhaal doen, en kunnen ook hulpverleners die worstelen informatie krijgen.’

Vertrouwen
Ze pleit voor meer duidelijkheid in de intake bij een zorginstelling. ‘Direct moet duidelijk zijn dat mensen over hun gevoelens kunnen praten, en dat het prima is als je op hetzelfde geslacht valt. Vrouwen die horen dat die persoon tegenover ze, die ze moeten kunnen vertrouwen, ervan uitgaat dat ze een man als partner hebben, schamen zich diep.’ Ook in de opleidingen moet nog meer aandacht zijn voor seksuele voorkeuren, vindt ze.

Het telefoonnummer van de belweek is: 0800 – 623 62 33 en is bereikbaar van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober, van 10.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ‟s avonds. Naast het telefoonnummer zal er op de site www.roze50plus.nl een vragenlijst staan. Ook daar kan iedereenzijn of haar verhaal kwijt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.