Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld voor ondersteuning voor mensen met verward gedrag

De aandacht voor de aanpak van verwarde mensen wordt voortgezet. Na een vier jaar durend actieprogramma, is er nu 50 miljoen euro extra ter beschikking gesteld. Hiermee wil het ministerie van VWS een vervolg geven aan de gestarte projecten en initiatieven.
Meldpunt niet-acute zorg voorkomt dat mensen tussen al en schip vallen
Foto: iStock

In 2020 kregen de politie en ambulancediensten ruim honderdduizend meldingen over incidenten waarbij er sprake was van verward gedrag. Er gaat menselijk leed schuil achter deze cijfers, schrijft de politie in het persbericht van begin dit jaar. Van psychoses en suïcidaliteit tot verslaving. 

Lokale samenwerking

Dit soort incidenten vallen eigenlijk niet onder het werk van de politie, maar zij worden wel vaak gebeld. Hierdoor is een blijvende focus op lokale samenwerking nodig. ‘Er zijn goede stappen gezet in de samenwerking met gemeenten en zorgpartners, maar we zijn er nog niet. Vooral aan de voorkant, voor te voorkomen dat mensen afglijden, en tijdig te reageren op signalen, is nog heel veel te winnen’, aldus Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ bij de Nationale Politie, in het persbericht. 

De politie pleit ervoor om naar de wijkagent ook ‘bemoeizorg’ te organiseren, hulpverleners die op signalen afkomen en kwetsbare personen kunnen bijstaan. 

Als schreeuwende mensen over straat dolen, bellen buurtbewoners de politie en die belt met de crisisdienst van de ggz. Niet zelden worden deze “onbegrepen” personen doorgeschoven naar een andere instantie. Deze situatie pakt het Crisis Interventie Team op. ‘Met onze psychosociale aanpak vullen wij een leemte. Wij pakken op wat de politie, spoedeisende hulp of ggz niet kan of mag doen.’ Lees hier het hele verhaal.

De afgelopen vier jaar zijn er meer dan vijfhonderd (lokale) initiatieven geweest die financiering kregen om hun werk op of voort te zetten. Dit waren zowel landelijke als regionale en lokale partijen. Zo is het landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag opgezet, en zijn er veel lokale samenwerkingen ontstaan. 

Versterken

Het ministerie verlengd het actieprogramma nu met vier jaar, en legt de focus in die tijd een brede en domeinoverstijgende aanpak van de problematiek. Succesvolle initiatieven van de afgelopen vier jaar worden verder verspreid en ontstane netwerken worden uitgebreid en versterkt. De resultaten van het vierjarige programma dat nu ten einde komt, worden geëvalueerd.

Op 16 september vindt het congres ‘Mensen met verward gedrag’ plaats, waar de samenwerking tussen de GGZ en het sociaal domein centraal staat. Op deze dag zullen onder meer hoogleraar Andries Baart, Katinka Hellweg, Projectmedewerker MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, en Hans Kroon, Programmahoofd Zorg & Participatie, hoogleraar Ambulantisering/Community Mental Health TiU Trimbos spreken. Klik hier voor meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.