Meer geld naar jeugdzorg kan transformatie juist belemmeren

Het jeugdhulpgebruik groeit en de kosten die dat met zich meebrengt zorgen voor financiële tekorten. Individuele gemeenten gaven deze signalen al, maar nu zijn ze bevestigd door drie onderzoeken die minister Hugo de Jonge liet uitvoeren. Extra geld voor jeugdzorg lijkt de logische oplossing. Tom van Yperen: ‘Maar dat alleen is niet genoeg. Sterker nog, meer geld kan ook betekenen dat we op dezelfde weg doorgaan in plaats van dat we werken naar een echte transformatie.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Nieuwe richtlijn jeugdzorgbudget is te bizar voor woorden’
Foto: iStock

Sinds de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg in 2015 naar de gemeenten is gegaan, is de vraag naar jeugdzorg met 12 procent gegroeid. Het budget is echter juist afgenomen: samen met de nieuwe taken kregen de gemeenten ook een bezuiniging die ze moesten doorvoeren. In totaal werd er 450 miljoen bezuinigd op jeugdzorg, 15 procent van het totale budget.

Tekorten

Alles bij elkaar opgeteld is het dus niet gek dat er tekorten zijn ontstaan. Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland: ‘Het is absoluut noodzakelijk dat het rijk de gemeenten nu met een royaal gebaar tegemoet komt, want de financiële druk bij gemeenten

0
1446

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.