Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer euthanasie, minder meldingen onzorgvuldigheid

Het aantal meldingen van euthanasie is de afgelopen jaren gestegen. Maar het aantal meldingen van onzorgvuldig handelen is gedaald naar negen. Belangrijkste reden voor het oordeel 'onzorgvuldig handelen' was dat de consultatie bij euthanasie niet onafhankelijk was.
Meer euthanasie

De belangrijkste reden waarom een melding van euthanasie als onzorgvuldig werd beoordeeld, was dat de consulent niet onafhankelijk was. Dat betogen KNMG-medewerkers Gert van Dijk en Eric van Wijlick. Zij hebben de cijfers en meldingen bij regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE) geanalyseerd. Zo kwam het meerdere malen voor dat een consulent eerder al bij de patiënt was betrokken als consulent palliatieve zorg. Dat mag niet.

Onzorgvuldig handelen
Artsen zijn houden zich goed aan de euthanasieregels, volgens de KNMG-medewerkers. Dat blijkt uit het geringe aantal meldingen van onzorgvuldig handelen. In 2009 zijn 2.636 gevallen van euthanasie gemeld, waarvan er negen als onzorgvuldig werden beoordeeld. In 2008 werden tien meldingen onzorgvuldig geacht door de toetsingscommissies, op minder – namelijk 2331 – euthanasiemeldingen.

In coma
Een andere relatief veel voorkomende reden was een medisch onzorgvuldige uitvoering. Het belangrijkste probleem hierbij is dat de arts een te lage dosering gebruikt om een patiënt in coma te brengen. De toetsingscommissie ziet dit niet als een zorgvuldige uitvoering. ‘Het is dus van belang de juiste middelen in de juiste doseringen te gebruiken en te controleren of het coma diep genoeg is.’

Achterlaten
Verder adviseert KNMG bij het gebruik van medicatie voor euthanasie niet blind te varen op de apotheker. ‘Niet alle apothekers op de hoogte van de nieuwe doseringen. Verder mag de arts de euthanatica nooit bij de patiënt achterlaten. De arts dient zelf de hulp te verlenen en aanwezig te zijn tot het overlijden. Hoe graag de partner de handelingen zelf wil verrichten, de arts mag het niet toestaan.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Medisch Contact/Foto: ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.