Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meer dan helft mantelzorgers heeft financieel probleem

Mantelzorgers moeten vaak veel extra kosten maken, bijvoorbeeld voor vervoer of voor de eigen bijdrage. Meer dan de helft van de mantelzorgers komt daardoor in financiële problemen.

Dat blijkt uit een enquête van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Bij een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel zegt 55 procent van de respondenten dat ze financieel krap komen te zitten. Vaak zijn de hogere financiële gevolgen van de veranderingen in de zorg voor mantelzorgers niet duidelijk. Maar ook hebben mantelzorgers hogere kosten omdat ze bijvoorbeeld een paar keer per week moeten reizen naar de zorgvrager of omdat hulpmiddelen worden aangeschaft die niet vergoed worden.

Vergoedingen

Alleen al  de was-, reis- en telefoonkosten die direct voor rekening van de mantelzorger komen, bedragen 1100 euro op jaarbasis, zo heeft Mezzo berekend. ‘Gemeenten hebben vaak mogelijkheden om bij te dragen in de kosten, bijvoorbeeld door een parkeervergunning te verstrekken aan een mantelzorger’, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. ‘Maar mensen weten niet dat dit soort vergoedingen bestaan.’

De meeste mantelzorgers hebben helemaal geen behoefte aan ondersteuning. Dat bepleiten Rick Kwekkeboom en Yvette Wittenberg. Lees meer >>

Persoonsgebonden budget

Om mantelzorgers te helpen inzicht te krijgen in de kosten die ze moet maken, heeft Mezzo een ‘Financieel zakboekje voor mantelzorgers gemaakt. Met het boekje kunnen mantelzorgers, maar ook professionals, op thema zicht krijgen op de financiële effecten en op regelingen waar men gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld informatie over belastingaftrek, over het persoonsgebonden budget en over tegemoetkomingen voor mantelzorgers. Of informatie over het effect op uitkeringen en hoe je er gebruik van kunt maken.

Hoge eigen bijdrage

Bij de Mezzo Mantelzorg telefoonlijn gaan de meeste vragen over financiën. ‘Vooral mantelzorgers die hun partner verzorgen weten vaak niet dat een voorziening zoals dagbesteding een hoge eigen bijdrage vergt’, zegt Hoogendijk. ‘Als na een paar maanden de rekening van het CAK voor de eigen bijdrage op de mat valt, schrikken mensen zich rot. Ik denk dat deze hoge financiële bijdrager de drempel verlaagt om mensen zo lang mogelijk thuis te verzorgen.’

Regels

Mantelzorgers blijken ook vast te lopen in het oerwoud van regels in de zorg. ‘De grootste klacht die wij van mensen horen via de Mantelzorg telefoonlijn’, zegt Liesbeth Hoogendijk, ‘is dat ze bergen papier moeten invullen om voor een voorziening in aanmerking te komen. Dat moet veel eenvoudiger kunnen met één formulier.’

Het Financieel zakboekje 2016 bevat 112 pagina’s vol tips en weetjes voor mantelzorgers. Het boekje is vanaf dinsdag 21 juni te bestellen via Mezzo en kost €5,95. Bestel het boekje hier. 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. I only wish that I could pay my zorgverleners at least 50% more than I am currently able to do so, primarily because of the lethal cuts that the current VVD+PvDA,DA,DA [sic] have decimated the ranks of the sick, chronically ill, and handicapped victims.
    The turnover rate in caregivers is now much higher than in the recent past because I can no longer pay them a sufficient salary for their kind and generous service.
    My pension has decreased somewhat, but my apartment rent has legally been allowed to rise by 4,5% that is primary because public senior residences were dismantled and nowhere near enough new apartments (without steps) were built for them to live.
    There seems to be little doubt that the Coalition is determined to cut back as much of the Dutch social network as they can before the next General Election with full disregard for the severe cutbacks that it will mean in the number of seats left in the Second Chamber for the VVD and the PvdA afterward. What kind of irrational politics is this supposed to portend?

  3. Ik doe al meer dan 10 jaar mantelzorg, waar kun je dan terecht voor vergoedingen? Er wordt vanuit gegaan een gezonde partner. Maar die gezonde partner moet voor brood en beleg zorgen en heeft een verantwoordelijke baan met veel risico,s. De eigenbijdragen zijn zo hoog dat de Hypotheek en het sparen voor een studie van je kind er niet meer bijpast. Hij betaald al een hoge belastingnorm naar inkomen en ook een hoge eigenbijdrage. Dus wordt er mantelzorg ingezet. Wat mij ook heel veel geld kost en zo de aardigheid om een ander te helpen er wel afgaat. Wat een regelingen allemaal ondoordacht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.