Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan 40.000 handtekeningen voor Kinderombudsman

De roep om Marc Dullaert te behouden als Kinderombudsman is nog niet verstomd. De afgelopen weken zetten duizenden mensen hun handtekening via Petities24.com. In totaal zijn er 40.557 handtekeningen opgehaald.

Die handtekeningen werden woensdag aangeboden aan Pia Dijkstra (D66), voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. ‘Kies voor onze kinderen en geef Dullaert een tweede ambtstermijn’, aldus de initiatiefnemers, die vinden dat de politieke belangen opzij moeten worden gezet. Onder anderen ouders, kinderrechtenorganisaties en professionals die de afgelopen vijf jaar nauw betrokken zijn geweest bij het werk van de Kinderombudsman hebben de petitie ondertekend.

Waarnemen
Hoe het nu verdergaat, kon Dijkstra niet zeggen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend dat de ambtstermijn van Kinderombudsman Marc Dullaert niet wordt verlengd. Die loopt af op 1 april. Dullaert wil over zijn eigen schaduw heenstappen en na die datum aanblijven als waarnemend Kinderombudsman. Bij BNR zei hij dat de wet voorschrijft dat er een waarnemer benoemd moet worden. ‘Ik zie met lede ogen aan wat er gebeurt en zet mijn trots opzij.’

Vluchtelingen
Dullaert zegt dat er belangrijke dossiers liggen die om behandeling vragen. Volgens hem speelt de problematiek van kindervluchtelingen in Europa daarin een grote rol. Dullaert is ook voorzitter van de Europese Kinderombudsmannen. Als hij doorgaat als waarnemend Kinderombudsman, is er volgens hem voldoende tijd om een opvolger te vinden en in te werken.

Voordat kinderen van vluchtelingen een plek vinden in ons land, hebben ze al het nodige meegemaakt. Hoe help je hen? ‘Als je de ouders goed toerust, is meestal geen gespecialiseerde begeleiding nodig.’
Lees hier meer >>

Overbrugging
Verder zei hij Van Zutphen niets kwalijk te nemen. ‘Het is gegaan zoals het is gegaan.” Van Zutphen heeft tot nu toe in het openbaar niet gezegd waarom hij niet verder wil met Dullaert. In een reactie op het aanbod van Dullaert zegt een woordvoerster van Van Zutphen dat ‘alles in het werk wordt gesteld’ om op 1 april een nieuwe Kinderombudsman te hebben. ‘Als dat niet lukt, voorziet de wet in regelingen voor de overbrugging. Daar gaat de Tweede Kamer over’, aldus de zegsvrouw.

Kinderombudsman Marc Dullaert moet per 1 april vertrekken. Dat meldt de Volkskrant. Zijn vertrek lijkt niet alleen te maken te hebben met een grote reorganisatie, maar ook met ergernis over Dullaert bij de Nationale Ombudsman.
Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.