Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer allochtone vrouwen nodig in de zorg’

Meer allochtone vrouwen in de zorg kan het personeelstekort terugdringen en de zorg aan allochtone patiënten verbeteren. De sector doet er goed aan om te investeren in de werving van met name Turkse en Marokkaanse vrouwen. Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).
'Meer allochtone vrouwen nodig in de zorg'

Op dit moment kiezen weinig allochtone vrouwen voor een opleiding of baan in de zorg. Enkele culturele factoren die deze keuze beïnvloeden zijn de onvolledige algemene kennis van de Nederlandse gezondheidszorg, de status van het beroep in de cultuur en het geloof.

Koran
Een groot deel van de kennis is gebaseerd op de zorg in het land van herkomst. Het zorgen voor anderen wordt in de eigen cultuur nog niet als ‘echt werk’ gezien en sommige meisjes worstelen met bepaalde geloofsvragen. Mag je als vrouw volgens de Koran bijvoorbeeld een man wassen?.

Zo meldt het RWI.

Actieplan
Met het oog op de vergrijzing en het steeds groter wordende deel van het allochtone patiëntenbestand in zorginstellingen is het volgens het RWI goed om te investeren in deze werving. Daarom moeten werkgevers- en werknemersorganisaties, sectorfondsen en onderwijsinstellingen in de zorgsector een gemeenschappelijk actieplan ontwikkelen. Het RWI komt zelf met een adviesrapport met aanknopingspunten om de in- en doorstroom van allochtonen in de zorg te vergroten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.