Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mbo-student verpleegkunde wil niet in ouderenzorg

Een groot deel van de mbo-studenten verpleegkunde ziet zich later niet werken in een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder 1900 mbo-studenten.
Mbo-student verpleegkunde wil niet in ouderenzorg

‘De meeste mbo-studenten verpleegkunde willen het witte zusterpak aan en het ziekenhuis in. Werken in het ziekenhuis is spannend en in hun ogen belangrijk. De ouderenzorg is allesbehalve aantrekkelijk voor hen,’ aldus Judith Veltman, coördinator zorg ROC Asa, in EenVandaag.

Ondergeschikt
Marian Kaljouw, directeur V&VN zegt in EenVandaag het niet zo vreemd te vinden dat de status van de ouderenzorg zo slecht is. ‘Vergeleken met de ziekenhuizen hebben we de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen jarenlang ook maatschappelijk als onderschikt gewaardeerd. Verpleegkundigen zijn wegbezuinigd uit de verpleeg- en verzorgingshuizen, zij gingen met z’n allen het ziekenhuis in. Als je maatschappelijk uitdraagt dat de status in de ene instelling hoger is dan in de verpleeg- of verzorgingshuizen, dan is het niet zo moeilijk te bedenken waarom een scholier voor die eerste optie kiest.’

Hoger opgeleid
Kaljouw pleit ervoor meer en hoger opgeleide medewerkers naast de verzorgenden in de ouderenzorg te laten werken, zoals verpleegkundigen niveau 4 en 5 en verpleegkundige specialisten. ‘Want ouderenzorg is hoogcomplexe zorg voor een heel kwetsbare doelgroep. Verpleegkundigen zouden daar goud werk kunnen doen.’

Gerontologie
Een voorbeeld van een hoger opgeleide functie binnen de ouderenzorg is de verpleegkundige gerontologie-geriatrie (hbo-vgg). Marleen Goumans, lector samenhang in de ouderenzorg, zegt op de website van Nursing dat van deze funcite een ‘aanzienlijke meerwaarde’ is te verwachten. ‘De kwaliteit van de zorginhoud en van de organisatie van de zorg verbetert doordat inhoudelijke gerontologische en geriatrische kennis wordt toegevoegd aan de teams. Daar zullen zowel de cliënten, hun mantelzorgers, de collega’s en de organisatie profijt van hebben.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Een Vandaag / Nursing foto: ANP Cynthia Boll

2 REACTIES

  1. Herman jij bent iemand met een hart.
    Jij weet waar je over praat.
    Kaljouw, eerst maar eens in een verpleeghuis werken,voordat jullie allemaal precies weten te vertellen hoe het wel/niet moet.lijkt de overheid wel mevr verpleeghuis,is alleen maar een dossier,
    En dat er zo weinig mensen op de werkvloer staan weet de overheid ook al jaren,boter op hun hoofd.slechte imago de zorg.
    verkracht door overheid,bestuursleden,manager,media.ik schat deze doel groep niveau 5 .Kaljouw ga je hersen op nieuw progammeren,doe maar niveau 3 ,dan doe je het altijd goed.

  2. Lees alle reacties
  3. Als extra noot bij het bericht wil ik vermelden dan er in de verpleeghuiszorg minder handen aan het bed zijn dan in het ziekenhuis.
    Daardoor kun je niet of zeer moeizaam de noodzakelijke hulp bieden voor deze complexe groep mensen.
    Mijn eigen ervaring is dat dit zeer demotiverend werkt en daardoor als weinig aantrekkelijke werkomgeving wordt ervaren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.