Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maximale inburgeringslening 10.000 euro

Mensen die moeten inburgeren maar dit niet kunnen betalen, kunnen daarvoor een lening van maximaal 10.000 euro krijgen. Ze moeten dat geld dan wel gaan gebruiken voor een cursus die opleidt voor het inburgeringsexamen, het staatsexamen Nederlands als tweede taal en voor de examenkosten.
Maximale inburgeringslening 10.000 euro

Dat blijkt uit de wijziging van de inburgeringswet die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vreemdelingen die zich bij hun gezin voegen, mogen hoogstens 5000 euro lenen, vluchtelingen kunnen aanspraak maken op het dubbele.

Zelf regelen
Het kabinet wil dat mensen die naar Nederland komen zelf hun inburgering gaan regelen. In haar advies over het wetsvoorstel schrijft de Raad van State dat de regering hiermee onvoldoende recht doet aan de verantwoordelijkheid van de overheid omdat met inburgering ook een maatschappelijk belang is gediend.

Kwaliteit
Voor inburgering komt een centraal examen. Het Rijk houdt in de gaten of de cursussen die de inburgeraars kunnen volgen van goede kwaliteit zijn. Inburgeraars moeten binnen 3 jaar aan hun plicht voldoen, anders raken ze hun verblijfsvergunning kwijt. Voor vluchtelingen geldt deze voorwaarde niet. De Raad van State adviseerde deze sanctie te schrappen omdat dit meestal in strijd zou zijn met het Europees Verdrag voor de mensenrechten als het gaat om gezinshereniging.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.