Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorgpas neemt angst weg

Wat als je als mantelzorger in het ziekenhuis belandt en je licht dementerende partner zit alleen thuis? Het is een veel voorkomende nachtmerrie voor mantelzorgers, stelt Ellen Willemse van Expertisecentrum Familiezorg in Tilburg. Ze bedacht de mantelzorgpas: daarmee kunnen hulpverleners in geval van nood meteen weten dat er zorgvragers thuiszitten.
Mantelzorgpas neemt angst weg

‘Stel je komt de supermarkt uitlopen, glijdt uit over een bananenschil, valt op je hoofd en raakt bewusteloos. In het ziekenhuis duurt het wel even voordat je bijkomt en ze je spullen hebben doorzocht om een telefoonnummer te vinden’, zo schetst Willemse de situatie. ‘Ondertussen zit je licht dementerende partner alleen thuis, of wordt je gehandicapte kind voor een dichte deur afgezet’, vervolgt ze. De mantelzorgpas, formaat bankpasje, met daarop twee telefoonnummers, zorgt ervoor dat er meteen hulp wordt ingeschakeld.

Bespreken
Zo’n 1200 mantelzorgers in de regio Tilburg ontvingen dinsdag een pasje met daarop – heel toepasselijk – een bananenschil en de tekst ‘Ik ben mantelzorger. Mijn zorg moet doorgaan’. Willemse: ‘Het is wel belangrijk dat de mantelzorger het ook bespreekt met de mensen waarvan hij het nummer op de pas zet. Zodat zij weten wat ze moeten doen bij een calamiteit.’

Dossier
Samen met de pas ontvangen de mantelzorgers ook een map met vragen die – eenmaal ingevuld – een zorgdossier vormen. De mantelzorger wordt aangespoord om eens te informeren naar mogelijkheden om alvast in te schrijven bij een zorginstelling, zodat deze op de hoogte is in het geval de zorg wegvalt. ‘Dat is sowieso goed om de zorgsituatie bespreekbaar te maken’, vindt Willemse. Ze is enthousiast over hoeveel angst de eenvoudige pas wegneemt bij mantelzorgers. Zorgverzekeraar Univé onderzoekt inmiddels of de zorgpas handig is voor haar klanten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Heb zelf de de vijfde “bananenschilpas” van de WMO-wethouder ontvangen. Vervolgens aan Ellen suggesties gedaan om naast de mantelzorgers van ( dementerende) ouderen ook eens – gericht – een andere doelgroep te benaderen, te weten mantelzorgers van mensen met langdurende psychiatyrische en/of verslavingsproblemen. Die zijn er op dit moment ongeveer evenveel als van dementerenden. En zij zijn 25 tot 30 jaar zwaar belaste mantelzorgers, terwijl bij dementie dat gemiddeld maar 8 jaar is (Bron: Onderzoek Alzheimervereniging).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.