Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgmakelaar helpt regeldruk mantelzorgers verminderen

Uit onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorg, bleek al eerder dat mantelzorgers gemiddeld drie uur per week kwijt aan het invullen van formulieren en andere regeltaken, bijvoorbeeld omdat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. Om die regeldruk weg te nemen, gaat Mezzo mantelzorgers koppelen aan mantelzorgmakelaars.
Foto: Fotolia

Dit is het gevolg van de samenwerking tussen Mezzo en de Beroepsvereniging van Mantelzorgmakelaars (BMZM) die onlangs is bekrachtigd. En volgens beide partijen is dit een belangrijke stap omdat uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel naar voren komt dat de groep mantelzorgers die problemen heeft met het zelf uitvoeren van administratie en regeltaken, dubbel zo veel overbelasting ervaart dan de groep die het wél lukt zelf de taken uit te voeren.

Ondersteuning

Eerder al zei Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, tegen Zorg+Welzijn: ‘Eén op de drie mantelzorgers geeft zelf aan behoefte te hebben aan (meer) hulp of ondersteuning bij de uitvoering van regeltaken. Zolang het systeem nog zo ver af is van administratief gemak en klantvriendelijkheid, is het aan het huidige kabinet om meer geld uit te trekken om mantelzorgers te ondersteunen bij hun regeltaken.’


1-Mantelzorg-EPI.jpg

Nu de regeldruk bij professionals verlaagd wordt, mag de mantelzorger niet uit het oog verloren worden. Dat stelt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Lees meer >>


Mantelzorgmakelaar

Omdat naar verwachting de regeldruk die mantelzorgers ervaren op korte termijn niet zal afnemen, hebben Mezzo en BMZM besloten het heft in eigen hand te nemen. Ze hebben met elkaar afgesproken dat Mezzo mantelzorgers met complexe regeldruk direct aan een gekwalificeerde mantelzorgmakelaar in de buurt gaat koppelen. Deze neemt vervolgens de regeldruk over.

Ontzorgen

Michiel den Oudsten, bestuursvoorzitter BMZM: ‘Mantelzorgers weten vaak niet welke regelgeving op hen van toepassing is en ze weten ook niet dat ze hulp kunnen krijgen van een mantelzorgmakelaar die speciaal is opgeleid in wet- en regelgeving.’ Liesbeth Hoogendijk vult aan: ‘Met deze samenwerking ontzorgen wij mensen die al genoeg zorgen.’

Vergoeding

Naast de directe koppeling met een makelaar in de buurt, wordt ook meteen uitgezocht of de ondersteuning door een mantelzorgmakelaar kan worden vergoed door de gemeente, zorgverzekeraar of op een andere manier. Hiermee wordt de mantelzorger direct ontlast en krijgt hij er niet meteen weer regeltaken bij rondom de vergoeding van deze makelaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.