Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Mantelzorgers in problemen door bezuiniging’

Bijna de helft van de mantelzorgers voorziet grote problemen door de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb). 45 procent van hen denkt het werk niet te kunnen volhouden in de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel dat dinsdag naar buiten is gebracht.
'Mantelzorgers in problemen door bezuiniging'

Vier op de vijf mantelzorgers verwachten dat er zonder pgb geen passend zorgaanbod voorhanden is. Zij maken zich zorgen over hun eigen situatie door de bezuinigingen die staatssecretaris Veldhuyzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) heeft aangekondigd.

Opgenomen

Veel van de respondenten verwachten dat de persoon die zij verzorgen door de maatregelen in een instelling opgenomen moeten worden, of dat ze meer mantelzorg moeten geven of in elk geval meer moeten regelen en betalen.

Familieleden

Het onderzoek is uitgevoerd door Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Mantelzorgers ondersteunen chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden. Het zijn meestal familieleden, vrienden of bekenden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

3 REACTIES

  1. Na een indicatie volgt de vraag: wie gaat het doen? ZIN (een dure professionele kracht) of een vrijwilliger? Financieel is het goedkoper als een PGB wordt toegekend.
    Dus als de PGB wordt gestopt MOETEN het de profs gaan doen. Zijn er zoveel overschotten aan die krachten? Nee.
    Dus staan er straks allemaal mensen op wachtlijsten en moeten er dure noodoplossingen worden uitgevoerd en staan die mensen buitenspel.
    En wie moeten dat oplossen? De gemeenten, want dan treed automatisch wmo in. Deze mensen hebben hulp nodig om ‘mee-te-mogen-doen’. Ook zij hebben geen reservepotje met mensen en zullen dus een beroep doen op de omgeving. Natuurlijk wil iedereen wel een keertje vrijblijvend wat doen of misschien wel voor een kortdurende tijd vrijwilliger worden, maar permanent? Nee, maar dat is wel wat er van de omgeving wordt gevraagd! Niet langer moeder, partner, zus, vader, etc…. niet langer alleen gebruikelijke hulp, maar mantelzorger voor de rest van je leven. En wanneer ben je dan weer moeder, partner…. etc. wanneer er respijtzorg wordt ingezet? Nee, dan mag je weer even afstand nemen en jezelf zijn.
    Dat er wat mis is en zelfs PGB’s te duur worden is een feit. Maar dat komt meer omdat de controle, begeleiding en toezicht niet juist zijn ingericht. Laat die betalingen en briefjes maar aan het zorgkantoor over. Bedenk daar liever een systeem voor zodat dit professioneel wordt gedaan. Laat de indicatie uitschrijven in minuten zorg (AWBZ) of taken (ook wmo) zodat er duidelijke verslagen geschreven kunnen worden door de PGB uitvoerders en daar de betaling van plaatsvind. En wie gaat controleren of toezichthouden? Maatschappelijk werk? Ik denk dat de afschaffing van het PGB het domste is wat er kan gebeuren.

  2. Lees alle reacties
  3. Het bedrag is zeker hoog. Maar het is voor de moeder misschien niet mogelijk om buitenshuis te werken! Wat we hierbij vergeten dat de zorgvrager een indicatie krijgt van een onafhankelijke organisatie het CIZ! (centrum indicatiestelling zorg) . Dat een moeder haar kind verzorgt is vertrouwd voor het kind! De meeste mensen hebben geen weet van wat het voor een gezin betekent om een kind te hebben met een beperking. Neem van mij aan dat het hele gezin een beetje gehandicapt wordt en dat die persoon het doen en vooral het laten bepaald, Mag daar dan geld tegenover staan? Het bedrag hangt af van de indicatie en de handicap heeft uiteraard invloed op de indicatie.
    Oudeers hebben liever geen PGB en een gezond kind hoor!

  4. Ik was met stomheid geslagen dat een moeder met 6 kinderen waarvan 1 kind een probleem had, een bedrag kreeg van 4000 euro per maand. Té gek voor woorden. Reken daar ook nog eens de kinderbijslag bij, dan heb je een riant maandinkomen. Bovendien heeft die mevrouw zelf gekozen voor 6 kinderen, dus is het ook normaal dat je die kinderen verzorgt.
    Vroeger hadden we ook grote (katholieke) gezinnen, met ook wel eens een gehandicapt kindje en toen deden ze dat ook zelf. Dat er een vergoeding is voor materialen enz. kan ik begrijpen, maar zoveel geld is belachelijk. En zij zijn niet de enige natuurlijk. Zo wordt de zorg onbetaalbaar. P.s. dit geld ook voor Maria Verhoeven, oud minister, verdiend toch een aardig salaris dacht ik, krijgt ook 3300 euro voor haar man.
    Ik gun iedereen een goede zorg, maar familie moet je zelf kunnen verzorgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.