Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorger overal verschillend gewaardeerd

In iedere gemeente wordt de mantelzorger sinds de afschaffing van het mantelzorgcompliment verschillend gewaardeerd. Mezzo vindt dat gemeenten mantelzorgers beter moeten vinden en informeren over de waardering.
mantelzorger verschillend gewaardeerd
Foto: i_Stock

Mantelzorgers konden vroeger aanspraak maken op het mantelzorgcompliment. Dat was een bedrag van 200 euro dat werd uitgekeerd aan de zorgvrager die daarmee zijn of haar mantelzorger kon bedanken. Deze regeling is per 1 januari 2015 afgeschaft; gemeenten kunnen nu zelf invullen hoe zij hun mantelzorgers waarderen.

Cadeaubon
Dat doen gemeenten op verschillende manieren, zegt Mezzo de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Ze geven een cadeaubon of een geldbedrag dat varieert van 25 euro tot 200 euro. Die waardering geldt in bepaalde gemeenten alleen voor mantelzorgers ouder dan 21 jaar en weer ergens anders moet je minstens 8 uur per week mantelzorgen om Sommige gemeenten organiseren een uitje, geven een cadeautas of hebben zelfs nog geen beslissing genomen over hoe ze hun mantelzorgers gaan waarderen, terwijl zij vanaf 1 januari 2015 wel budget hiervoor hebben.

zo waardeer je een mantelzorgerZo waardeer je de mantelzorger

De mantelzorger wil geen ceremonie of een uitstapje als blijk van waardering. Er zijn betere vormen om de mantelzorger te waarderen, zo blijkt uit gesprekken met Amersfoortse mantelzorgers.

Mantelzorgen
Mezzo merkt dat veel mantelzorgers teleurgesteld zijn over wat ze krijgen. Vooral omdat het mantelzorgcompliment voorheen 200 euro was en mensen nu vaak een bon krijgen ter waarde van een kleiner bedrag. De vereniging rekende uit dat een mantelzorger gemiddeld 1100 euro per jaar kwijt is om te kunnen mantelzorgen. Dan kun je denken aan parkeer- en benzinekosten. Ook het vroegere mantelzorgcompliment weegt daar niet tegenop, maar volgens Mezzo vonden mantelzorgers die vorm van waardering toch belangrijk.

Informeren 
Toch halen lang niet alle mantelzorgers hun waardering op, zegt Mezzo. Dat komt omdat zij zichzelf niet altijd zien als mantelzorger, maar ook omdat de gemeente volgens de vereniging niet goed informeert over de waardering. Mezzo vindt het een belangrijke taak voor de gemeente om de mantelzorger te bereiken en gaat in 2016 samen met de VNG bekijken hoe de mantelzorgwaardering beter kan. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.