Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Mantelzorger kan door regels niet meer zorgen’

Mantelzorgers vinden het steeds moeilijker om hun zorgtaken uit te voeren. Dat signaleert Mezzo de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Zorginstellingen, de overheid en woningcorporaties stellen steeds meer regels en richtlijnen op waardoor de mantelzorger tegenwerking ervaart, aldus de vereniging.
‘Mantelzorger kan door regels niet meer zorgen’
Foto: ANP Photo

De vereniging komt niet met harde cijfers, maar volgens de woordvoerder ontvangt de juridische afdeling steeds meer meldingen van regels die de mantelzorg belemmeren. Een greep uit de meldingen:

Mantelzorgers die dichtbij hun zorgvrager willen gaan wonen, hebben moeite om een urgentieverklaring te bemachtigen bij de woningcorporatie.

 

Ook zijn er mantelzorgers die graag bij hun zorgvrager willen gaan wonen. Wanneer de zorgvrager binnen twee jaar komt te overlijden, levert dat problemen op voor de mantelzorger. De woningcorporatie kan hem of haar het huis uit zetten omdat medehuurderschap pas na twee jaar te regelen is.

 

Een ander voorbeeld is dat de bijstandsuitkering wordt gekort of stopgezet , omdat de mantelzorger niet kan voldoen aan de sollicitatieplicht.

 

Wantrouwen

Er is veel onduidelijkheid over de toekomst van de zorg, waardoor men de zorg probeert te beheersen in de vorm van regels, richtlijnen en protocollen, stelt de vereniging. Dit leidt tot een toenemend wantrouwen bij alle partijen en daarmee komt de participatiesamenleving niet tot stand, voorspelt Mezzo. ‘Nu is het tij nog te keren’, vindt directeur Liesbeth Hoogendijk. ‘We moeten voorkomen dat deze belemmeringen over een jaar gemeengoed zijn geworden.’

4 REACTIES

  1. Probleemgevende overheids“oplossingen” zullen nooit tot een echte oplossing leiden en daardoor zullen problemen alleen maar toenemen en uitbreiden. En wat zoiets kost om die probleemgevende “oplossingen” c.q die schone schijn in stand te houden…blijkt onbetaalbaar.

  2. Lees alle reacties
  3. Je zou haast gaan denken: ‘Waren we 20 jaar geleden de mantelzorg maar niet zo gaan bekendmaken en promoten. Dan konden de mantelzorgers nu net als toen haast ongemerkt hun zorgtaak uitvoeren. Maar ja, dan zouden we ook de naderhand ingevoerde ondersteunings- en voorlichtingsregels niet gehad hebben!’ Wat zou erger zijn?
    Wim Klein (DCMN)

  4. Dit artikel gaat volgens mij niet over de ‘zorg’, maar over de regels die vanuit de overheid gelden rond wonen en uitkeringen die het de mantelzorger moeilijk(er) maken.
    De mantelzorger krijgt het in 2015 zwaarder en nog moeilijker, wanneer de zorg, bijvoorbeeld de begeleiding of (lichamelijke) verzorging of dagbesteding, van hun ‘familielid’ minder worden of wegvallen. Ook de begeleiding van de mantelzorger is voor de mantelzorger essentieel om het zorgen voor hun ‘verwant’vol te kunnen houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.