Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mantelzorgboete moet van tafel’

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie-Klein, waarin wordt gevraag mantelzorgers te ontzien van de zogenaamde 'kostendelersnorm'. De samenwerkende ouderenorganisaties vinden dat de ‘mantelzorgboete’ van tafel moet.
‘Mantelzorgboete moet van tafel’
Foto: ANP Lex van Lieshout

De “kostendelersnorm” houdt in dat huishoudens worden gekort als meerdere mensen met een uitkering bij elkaar wonen. De achtergrond is dat zij de kosten van het levensonderhoud met elkaar kunnen delen en dus minder lasten hebben. In een motie verzoekt Kamerlid Klein (50Plus) de regering om, in geval van mantelzorg voor of door een huisgenoot met AOW, de kostendelersnorm niet geldt.

 

‘Mantelzorg en Bijstand mag’

In het Kamerdebat in december over de Bijstandswet nodigde staatssecretaris Jetta Klijnsma de Tweede Kamer min of meer uit een motie in te dienen om duidelijk te onderschrijven dat mantelzorg ook mogelijk is met een bijstandsuitkering, zonder dat het financiële gevolgen heeft voor de uitkeringsgerechtigde. Lees verder >>

 

Mantelzorg

De samenwerkende seniorenorganisaties: Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM zijn zeer teleurgesteld over de invoering van de kostendelersnorm. ‘Wij vinden dat als er sprake is van mantelzorg, de huidige regeling moet blijven gelden, geen korting voor de Aow-er en geen korting voor de mantelzorger. Geen mantelzorgboete dus’, zegt Hadewych Cliteur, directeur van de CSO.

Kinderen

Volgens de directeur van CSO worden AOW-gerechtigden het meest getroffen door de kostendelersnorm: soms gaan AOW’ers er meer dan 25 procent op achteruit. De AOW van zorgbehoevende ouderen die bij hun kinderen inwonen, zou worden verlaagd van 70 procent naar 50 procent. Mochten de kinderen een bijstandsuitkering hebben, dan zal deze ook verlaagd worden. Deze maatregel ontmoedigt dat kinderen bij hun hulpbehoevende ouders zullen intrekken, met alle gevolgen van dien, aldus Cliteur.

1 REACTIE

  1. Ik heb nog nooit een regering meegemaakt die zoveel tegenstrijdige maatregelingen neemt, die zij vaak terug moeten halen omdat die niet uitvoerbaar zijn.
    De mantelzorgers zijn al overbelast en nu worden ze ook nog gestraft met een korting op hun inkomen, als zij b.v. ook AOW gerechtigd zijn of een uitkering hebben. En als zij voor iemand zorgen (65-plus)
    dan wordt die ook gekort.
    Wie snapt het nog, ik niet! Ik word er zo droevig van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.