Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorgboete gaat niet door

De mantelzorgboete zou in 2019 ingaan, maar wordt door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken net voor het scheiden van de regering ingetrokken. Ouderen kunnen nu bij hun kinderen wonen zonder dat ze gekort worden op hun AOW-uitkering.
ouderen
'Kostendelersnorm is wel van toepassing in andere situaties - Foto: Fotolia

Uit de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet Rutte vandaag naar de Tweede Kamer stuurt, blijkt dat het kabinet af wil zien van de zogenoemde mantelzorgboete. Die boete houdt in dat ouderen die bij hun kinderen in of aan huis gaan wonen, onder de “kostendelersnorm” gaan vallen. In de praktijk betekent het dat ze tot 50% worden gekort op de AOW-uitkering.

AOW-uitkering

Mezzo, belangenorganisatie voor mantelzorgers, laat overigens weten dat de kostendelersnorm wel van toepassing is in andere situaties, zoals bij mensen met een bijstandsuitkering. Of als mensen met een AOW-uitkering samen gaan wonen. ‘Ook in die situaties zou de regeling moeten worden afgeschaft’, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

Bezuiniging

De mantelzorgboete zou oorspronkelijk al op 1 juli 2015 ingevoerd worden. Het kabinet wilde er 214 miljoen euro mee bezuinigen. Uitgangspunt bij deze regeling was dat een alleenstaande oudere, die met een kind een gezamenlijke huishouding voert, daar financiële voordelen van heeft. De Vereniging Nederlandse Gemeenten voorspelde dat mantelzorg door deze wet juist zou worden gehinderd in plaats van gestimuleerd.

Boete voor mantelzorg: uitstel is afstel? Goed nieuws voor wie zorgt voor een naaste en een AOW-uitkering heeft. De mantelzorgboete voor mensen met AOW wordt uitgesteld naar 1 januari 2018. ‘Die boete moet helemaal van tafel.’ Lees meer>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.