Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorg ontwikkelingen op een rij

Op de dag van de Mantelzorg (10 november) wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor alle mantelzorgers in Nederland. Een aantal ontwikkelingen over het thema mantelzorg op een rij.
mantelzorger
Nederland telt ongeveer 3

Ruim een derde van de senioren die op dit moment geen mantelzorg verlenen, verwacht dit wél te gaan doen tussen nu en vijf jaar. Er wordt dus een toename van oudere mantelzorgers verwacht, volgens ouderenorganisatie Unie KBO.

Mooi beeld

Zorg kan álles zijn: mooi, goed, bevredigend, maar ook zwaar oneerlijk, uitputtend en frustrerend. In de campagne ‘Dit is mantelzorg’ laten mantelzorgers zelf zien wat mantelzorg is en dat levert een prachtig veelzijdig beeld op. Jij kan zelf ook een foto insturen. Kijk op: http://www.ditismantelzorg.nl/

Vraag naar begeleiding

Mantelzorgers willen vooral duidelijke informatie over wet- en regelgeving, persoonlijke begeleiding bij aanvragen en doorverwijzingen en hulp bij praktische zaken als het huishouden, klussen, boodschappen doen en vervoer, concludeert de Unie KBO uit onderzoek onder onder 550 Nederlandse senioren.

In beeld bij gemeente

Volgens Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers zit er een stijgende lijn in het aantal mantelzorgers dat contact heeft gehad met de gemeente. Toch is de helft (51%) van de mantelzorgers nog altijd niet in beeld  bij gemeenten.

Keukentafelgesprek

Bijna de helft van de door Mezzo ondervraagde mantelzorgers is niet uitgenodigd voor het keukentafelgesprek. Meer dan de helft geeft aan dat zij zelf meer zorg zijn gaan geven en voelt zich hierdoor meer belast.

Veel Nederlanders zorgen voor een zieke partner, kind, ouder of andere naaste. Een zware taak naast hun gewone dagelijkse baan, die vaak als vanzelfsprekend gezien wordt. Ook door de mantelzorger zelf. In het dossier Mantelzorg staan artikelen over mantelzorg en vrijwilligerswerk die op Zorg + Welzijn zijn verschenen.

Zorgverlof voor mantelzorger

Staatssecretaris Martin van Rijn wil dat zowel werkgevers als de politiek het combineren van werk en zorg zo gemakkelijk en vanzelfsprekend mogelijk maken. In juli van dit jaar werd het zorgverlof verruimd. Het is nu ook mogelijk om vrij te nemen om voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of bekenden te zorgen. Tijdens dat verlof krijgt de werknemer minstens 70 procent van het salaris betaald. Ook komen er sinds januari meer mensen in aanmerking voor kort- en langdurend zorgverlof, zoals bijvoorbeeld tweedegraads familie en huisgenoten.

Mantelzorger op tv

RTL4 maakt samen met Mezzo het programma ‘Ik zorg voor jou’ waarin peter van der Vorst structurele hulp organiseert  voor emotioneel en fysiek overbelaste mantelzorgers. Dat doet hij samen met een gespecialiseerd zorgteam. Dit TV-programma is vanaf 6 januari te zien op RTL4 van 21.30 – 22.30 uur.

Taboe op mantelzorg

Volgens Zorg van de zaak, een landelijke arbodienst, heerst er op de werkvloer nog een taboe op mantelzorg. Veel werknemers hebben naast hun drukke baan ook mantelzorgtaken, maar daarover praten lukt nog niet heel goed. Ze melden zich liever ziek dan dat ze ervoor uitkomen dat ze voor iemand moeten zorgen. Werkgevers en werknemers zien mantelzorg onterecht als een privékwestie, terwijl voor beide partijen het belangrijk is dat werk en mantelzorg in combinatie kunnen worden uitgevoerd. Bij elk jaargesprek zou mantelzorg op de agenda moeten staan, aldus de arbodienst.

Cijfers

Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Zo’n 2,6 miljoen mensen doen dat intensief of langdurig. Veel mantelzorgers vinden hun taak zwaar en belastend.

1 REACTIE

  1. 70 % uitbetaald salaris kreeg ik echt niet, toen mijn man drie weken in het ziekenhuis lag, want hij was niet terminaal. Onbetaald verlof kon ik mits er voldoende personeel is wel regelen en daar ontbreekt het nu net aan in de zorg. Met een werkweek van 32 uur en onzekerheid over ziekteverloop best heftig. dus wat doe je, je hobbelt gewoon door en bent bekaf.
    Gelukkig is het nu goed afgelopen, maar hij blijft kwetsbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.