Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mannen vaker slachtoffer huiselijk geweld

Veel vaker dan tot nu toe werd aangenomen, is het slachtoffer van huiselijk geweld een man. Eerder wees onderzoek uit dat 15 procent van de slachtoffers een man is. Uit recent onderzoek van het ministerie van Justitie blijkt dat het om 40 procent gaat.
Mannen vaker slachtoffer huiselijk geweld

Volgens het ministerie geeft het onderzoek een nieuw inzicht in de omvang en aard van het huiselijk geweld in Nederland en het hulpzoekgedrag van slachtoffers en daders. In Nederland worden jaarlijks meer dan 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Het laatste onderzoek naar dit onderwerp dateert uit 1997. Sindsdien is de verdeling tussen vrouwelijke en mannelijke slachtoffers verandert van 85-15 procent naar 60-40 procent.

Taboe
De onderzoekers stellen dat het taboe op het melden van huiselijk geweld is afgenomen. Niet alleen zijn de verhoudingen veranderd, ook het aantal meldingen bij de politie is gestegen van 12 procent in 1997 naar 20 procent in 2010. Slachtoffers van huiselijk geweld voelen zich vaker wel dan niet begrepen door de personen of instanties bij wie ze hulp zoeken, hoewel dit in mindere mate geldt voor de hulp door politie en RIAGG/GGZ, zo blijkt uit het onderzoek.

Verkeersdelict
Het onderzoek bevestigt dat daders vaak ook slachtoffer zijn of zijn geweest van huiselijk geweld. Als dader zijn mannen in de meerderheid (83%). Van de daders komt bijna een derde binnen twee jaar na het plegen van huiselijk geweld opnieuw met justitie in aanraking, meestal vanwege een gewelds- of verkeersdelict.

Stevig aanpakken
De ministers van VenJ en OCW en de staatssecretaris van VWS pleiten voor aanscherping van de aanpak van huiselijk geweld. Het gaat vooral om de opvang en ondersteuning van de verschillende groepen slachtoffers van huiselijk geweld. Daarnaast wil het kabinet daders stevig aanpakken. Vooral de daders van de ernstigste vorm van huiselijk geweld en daders die recidiveren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Rijksoverheid/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.