Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Manifest Eropaf! 2.0

Manifest Eropaf! 2.0 beschrijft de tien kernwaarden van outreachend werken. De uitgangspunten van deze vorm van hulpverlening - actieve bemoeizorg met cliënten in hun leefwereld - worden intussen breed gedragen. Nu komt het aan op zorgvuldige uitvoering. De auteurs willen voorkomen dat de aanpak doorschiet in rigoureuze disciplinering en onbeschaafd en respectloos ingrijpten in de persoonlijke levenssfeer.
Manifest Eropaf! 2.0

Marc Räkers en Max Hubers schetsen in tien kernwaarden waar het bij de methodiek om gaat. Outreachend werken versterkt het contact tussen burgers en bevordert hun collectieve verantwoordelijkheid. Het vormt een schakel tussen leef- en systeemwereld en betreft professioneel handelen in het spanningsveld tussen autonomie en paternalisme.
Deze hulpverlening neemt de belevingswereld van de cliënt als spreekkamer. Deze professionals weten hoe ze actief op hun handen moeten zitten. Het grote voorbeeld zijn de Eigen Kracht-Conferenties, waarbij de professional ondersteunt, maar niet overneemt. Respectvol outreachend werken vergt generalisten die deelterreinen overzien en zich aan verkokerde instellingsbelangen weten te onttrekken. Ze zijn in staat de eigen kracht bij mensen naar boven te halen. Door zichzelf zo opnieuw uit te vinden, kunnen sociale professionals ook hun beroepstrots hervinden, stellen Räkers en Hubers.

Titel   Manifest Eropaf! 2.0  Tien kernwaarden
Auteur  Marc Räkers en Max Hubers
Uitgever  Stichting Eropaf
Prijs  € 6,00, bestellen kan via www.eropaf.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.