Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2022

  “Bestaansonzekerheid” is het thema van dit nummer. ‘Als je maand in maand uit elk dubbeltje moet omdraaien, heb je geen ruimte om plannen voor de toekomst te maken’, zegt Monique Kremer, hoogleraar Burgerschap in dit magazine. Regelingen voor mensen die in bestaansonzekerheid leven zijn ingewikkeld en tegenstrijdig. Aan de sociaal werkers de taak hen te begeleiden.

  EDITORIAL Niet uit het hart

  Kranten staan vol met berichten over stijgende prijzen, groeiende bestaansonzekerheid en energiearmoede.

  HOOFDPIJNCLIËNT ‘Elke dag had ze een ander gezicht’

  Kirsten begeleidt binnen de beschermde vrouwenopvang de meest complexe cliënten. Dus ze wist wel van wanten toen Natasja binnenkwam. Een cliënt die zó uitdagend was, dat collega's de handdoek in de ring gooiden. Kirsten pakte door.

  COLUMN Planbare zorg

  Ik had het allemaal zo goed gepland. Op maandag zouden mijn man Willem en ik met de Thalys en de tgv naar Zuid-Frankrijk gaan, naar vrienden, en op zaterdagochtend vroeg zouden we terugkeren, precies op tijd om in de namiddag het zorgstokje weer over te nemen van Hanno, mijn ex-man.

  HET RUGZAKJE ‘We hebben te weinig hulp gehad’

  Schrijver Philip Huff had een onveilige jeugd met continu ruziënde ouders die elkaar - en hun drie kinderen - regelmatig ook fysiek te lijf gingen. Hij schreef er een roman over. Daarmee hoopt hij ook anderen die in zo'n situatie zitten, of zaten, een stem te geven.

  ZO KAN HET OOK ‘Er ligt zoveel goud om op te rapen’

  Esther de Bie biedt als ouderenadviseur ondersteuning aan ouderen, mensen in een sociaal isolement en mensen met dementie. Ze doet dat met oog voor de belastbaarheid en veerkracht van mantelzorgers. Ook wil zij elke dag weer inwoners van Veghel enthousiasmeren voor omzien naar elkaar.

  WIJ SAMEN The dutch lions cup om de connectie tussen jongeren te maken

  De jongens in de Bossche wijk voetballen zo'n beetje elke dag. Osama - 19 jaar en niet onhandig aan de bal - dacht: wat zou het leuk zijn om een regionale zaalvoetbalwedstrijd te organiseren. Hij vond jongerenwerkers Tim en Murat in zijn idee. Het werd een landelijk toernooi met allure: The Dutch Lions Cup.

  COLUMN Afwijken van de regels!

  Het ministerie van VWS gaat er in diverse beleidsbrieven vanuit dat de problemen in de (langdurige) zorg zullen worden opgelost in het sociaal domein door sociaal werkers.

  BINNENKIJKEN ‘Nog nooit de zee gezien’

  De Groengrijs bus is er voor tochten met een sociaal maatschappelijke doelstelling. Het idee erachter is dat met elkaar een hele dag op stap zijn en nieuwe indrukken opdoen, de sociale cohesie bevordert en leidt tot nieuwe vriendschappen en contacten. 

  PREVIEW ‘Waar blijft het schuldendashboard?’

  'Er moet een realtime overzicht komen voor schuldenproblematiek. Zo'n dashboard is heel hard nodig, zegt Nadja Jungmann, sinds september 2022 bijzonder hoogleraar Bijzondere aspecten van het privaatrecht met schuldenproblematiek als specialisatie.

  THEMA De expert spreekt ‘Zorg dat je de mensen ziet en dat je gezien wordt’

  Door de inflatie, energiecrisis en flexibele arbeidsmarkt komt de bestaanszekerheid steeds vaker in het gedrang. 'Een zorgwekkende situatie', stelt Monique Kremer, hoogleraar Actief burgerschap aan de UvA. Sociaal werkers wil ze aanmoedigen om hun cliënten door complexe regelingen te loodsen, liefst met een persoonlijke aanpak.

  THEMA Feiten & Cijfers

  Door de inflatie, energiecrisis en flexibele arbeidsmarkt komt de bestaanszekerheid steeds vaker in het gedrang, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

  THEMA De Cliënt spreekt ‘Jarenlang voelde ik me onterecht een fraudeur’

  Eefke Postma (30) zat jaren in de financiële problemen door de toeslagenaffaire waardoor haar bestaanszekerheid ernstig in het gedrang kwam. Ze kreeg hulp binnen haar eigen netwerk.

  THEMA Reportage Bouwdepot: leven in plaats van overleven

  Wat gebeurt er als je jongeren in een marginale en risicovolle positie financiële bestaanszekerheid en vertrouwen geeft? Dan komt er perspectief en ruimte 'om te bouwen', zo laat de aanpak van het Bouwdepot zien. Joran Nijssen, maatschappelijk werker bij het Jeugd Interventie Team (JIT) in Amersfoort, begeleidt een aantal van deze jongeren.

  THEMA De professional spreekt ‘Ik ben geen hulpverlener, ik ben gewoon Fien’

  Al meer dan twintig jaar werkt ze in Heerlen Noord. Ze kent de families die al jarenlang moeite hebben om het hoofd boven het water te houden, die kinderen zonder avondeten naar bed moeten sturen. Er zijn bewoners die alleen voor de 67-jarige Fien Cruts de deur opendoen.

  COLUMN De plaats van je wieg

  Waar je wiegje staat, bepaalt voor een groot deel de kansen die je in de loop van je leven krijgt. Ook in Nederland is dat het geval. Vaak denken we bij kansenongelijkheid vooral aan de verschillen in sociaaleconomische omstandigheden van gezinnen waarin een kind geboren is.

  IN BEELD Dingen die ertoe doen

  Voor het Tropenmuseum portretteerde David Vroom mensen met iets dat zij belangrijk vinden voor hun identiteit.

  BOEK ‘Een geadopteerd kind is ontworteld’

  Rob Marrevee en zijn vrouw adopteerden 21 jaar geleden twee broertjes van vier en één uit Ethiopië. En dat blijkt veel zwaarder dan gedacht. Voor henzelf, én voor de jongens. Hij maakte er een boek en een theatervoorstelling over.

  DE STELLING Er moet een stop op asielzoekers komen

  Moet er een stop komen op asielzoekers? Hulpverleners Tamara, werkte zeven jaar in een AZC, en Marit, vrijwilliger bij een organisatie die vluchtelingen helpt verdedigen hun standpunt.

  MEELOPEN MET ‘Ouders moeten veel meer naast hun puber gaan staan’

  Ze spreekt met ouders, met kinderen en jongeren en houdt een spreekuur op school. Lieke Caris (28) is jeugd- en gezinswerker bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg in Heythuysen. 'Er wordt in het het huidige systeem te vaak en te veel in hokjes en labels gedacht.'

  ‘Een knuffel was haar manier van communiceren’

  Kinderen die sociaal werker Samira Fdani helpt, zien haar als zus of tante. Ze voelen zich thuis bij haar. In onze podcastserie Kippenvel vertelt zij op inspirerende wijze over haar manier van werken.

  Kennistoets: Hoe verkleinen we de Kansenkloof?

  Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt in het huidige Nederland nog steeds niet vaak een kwartje. Meestal wordt er naar het onderwijs gekeken om de kansenkloof te verkleinen. Maar ook het sociaal werk kan een belangrijke rol spelen.

  Eusebio stond bijna altijd stijf van de drugs, nu helpt hij jongeren af te kicken

  Wiet, alcohol, cocaïne, crack, heroïne. Eusebio la Croes was 35 jaar verslaafd. Na een moeizaam herstel inspireert hij nu jongverslaafden. 'Vroeger gaf ik ze drugs. Nu help ik ze er vanaf.'