Wij laten mensen zich weer normaal voelen’

In ziekenhuizen ligt de focus bij een oudere patiënt die op de SEH wordt binnengebracht op het acute medische probleem. Er is weinig oog voor de stappen om iemand thuis het leven weer op een goede manier te laten oppakken. In Amsterdam bedachten ze de WijkKliniek.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
'Wij laten mensen zich weer normaal voelen'
Het team van de WijkKliniek, derde van rechts is klinisch geriater Irène Oudejans (met wit shirt). Geheel rechts: hoofdverpleegkundige Gwenda Veenboer. Foto: Cordaan.

Het begon met het onderzoek dat Bianca Buurman, hoogleraar Acute Ouderenzorg aan het AMC, deed naar de ervaringen die ouderen hadden tijdens een acute ziekenhuisopname. Uit gesprekken die Buurman en haar team hadden, bleek dat veel mensen niet meer of slechts met veel moeite weer normaal, zoals voor de opname, konden functioneren. Eenmaal thuis hadden zij last van vermoeidheid, apathie, angst om te vallen, verminderde eetlust. De geïnterviewde ouderen vertelden dat zij in het ziekenhuis op hun weg naar huis niet goed waren begeleid, dat hun ontslag als een verrassing kwam, en dat de opvang thuis slecht was voorbereid.

Buurman

0
380

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

0
380
Mariët Ebbinge
Mariët Ebbinge
De zus van journalist Mariët Ebbinge is een vrouw met een verstandelijke beperking; ze heeft het syndroon van Down. Mariët is haar mentor en nauw betrokken bij de zorg van haar zus. In haar blogs schrijf ze over haar ervaringen met haar zus en over alle veranderingen in de zorg waarmee haar zus te maken krijgt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.