Wat helpt: keuzevrijheid, extra begeleiding of financiële prikkels?

Verschillende gemeenten experimenteren met de Participatiewet. Sociaal Bestek biedt een podium om de ervaringen te delen. In de vorige editie ging het aan de hand van de Nijmeegse aanpak over ontbureaucratiseren. Nu is het de beurt aan het Wageningse project Vertrouwen Werkt. Over de onderzoeksopzet, plus de eerste resultaten en lessen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wat is het effect op mensen in de bijstand, wanneer zij meer vrijheid en maatwerk krijgen of wanneer zij meer bijverdiensten mogen houden? Dat zijn de onderzoeksvragen van het project Vertrouwen Werkt. Het project hanteert een positieve werkwijze die uitgaat van vertrouwen in mensen, maatwerk en motivatie van de mensen die in de bijstand zitten. Dit alles tegen de achtergrond van de als streng ervaren Participatiewet, met veel regels en controle.

Onderzoeksopzet

Aan het onderzoek doen vier groepen mee:

  • Zelf in actie. In deze groep bepalen deelnemers zelf hoe ze op zoek gaan naar werk of vrijwilligerswerk.

0
20

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.