Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooraf

Tijden veranderen. Neem nu dit tijdschrift. Deze periodiek heeft zijn voorvaders in twee naoorlogse tijdschriften. De eerste is De Koepel (protestants-christelijk), dat sinds 1947 verscheen. In mijn archief mis ik de eerste vijf jaargangen, daarna heb ik ze tot en met de jaargang van 1972. Mozaïek, met een rooms-katholieke signatuur, startte in 1950 en verscheen eveneens tot en met 1972. Eigenlijk was die verzuilde verdeling in de jeugdsector maar knap lastig. Het mocht dan ook niet verbazen dat beide tijdschriften opgingen in een nieuw tijdschrift onder de naam SJOW (de veranderingen moesten getoond worden en dat werd met een naar begin jaren zeventig adequate naam duidelijk gemaakt), dat met ingang van 1973 verscheen. SJOW kreeg vanwege de onduidelijke titel later de ondertitel mee ’Nederlands tijdschrift voor jeugdbescherming en jeugdwelzijn’, dat later evolueerde naar ’Tijdschrift voor jeugdhulpverlening’. Uiteindelijk verdween de naam SJOW helemaal, en werd de titel het Tijdschrift voor Jeugdhulpverlening (meestal TvJ genoemd).

Sinds 1 januari 1987 ben ik verantwoordelijk voor dat tijdschrift. Het ging eind 1986 op de fles en ik werd gevraagd als vrijwilliger het voort te zetten. Dat moesten we dus maar doen. Het kwam tien keer per jaar uit en had een vrijwilligersredactie van zestien mensen.

De blik op jeugd(hulpverlening) werd verbreed door het jeugdwerk erbij te betrekken, en zo ontstond in 1989 het Tijdschrift voor Jeugdhulpverlening en Jeugdwerk, in de wandelgangen vaak afgekort als TJJ. Inmiddels was er weer subsidiëring gestart (hét middel van de overheid om het particulier initiatief te sturen), en het ministerie eiste een aantal jaren later samengaan met het tijdschrift Jeugd en samenleving. Dat zag de redactie van TJJ om vele redenen niet zitten, en zij begon een nieuw tijdschrift, het Nederlands tijdschrift voor Jeugdzorg (met een historische knipoog waren we weer terug bij TvJ). We spreken nu over 1997, zeven jaar voordat er officieel sprake zou zijn van een Wet op de jeugdzorg.

Het was al snel duidelijk dat deze wet, die er in 2004 kwam, onvolkomen was. Het beleid zou breder moeten worden getrokken, en daarbij zou decentralisatie behulpzaam kunnen zijn. Ver voordat er in de jeugdsector sprake was over deze grote veranderingen, veranderden wij de titel in 2007 in Jeugdbeleid. Dan hebben we het over beleid voor alle kinderen en jongeren in ons land, en niet alleen de (beleids)focus op de zorgelijke paar procent van de jeugd.

Nu maken we een volgende stap, die veel verder gaat dan alleen verandering van een titel. Achter de schermen zijn we er al een tijd mee bezig en nu is het bijna zover: het tijdschrift Jeugdbeleid gaat online! Nog steeds met dezelfde diepgravende en vertrouwde kwaliteitsartikelen, maar dan alles op één plek, met een archief aan reeds geplaatste artikelen en een handige zoekfunctie om snel bepaalde content op te zoeken.

Omdat Jeugdbeleid verder gaat dan alleen het beleid rondom ondersteuning en ontwikkeling van kinderen en jongeren, hebben we ervoor gekozen om het tijdschrift een eigen plaats te geven op Zorg+Welzijn.nl. Dit is een online platform voor het gehele sociale domein waar thema’s, actualiteiten en dossiers betreffende het jeugddomein een aparte plaats zullen krijgen.

U ontvangt dus vanaf januari 2019 geen papieren exemplaar meer van Jeugdbeleid. Wel krijgt u vanaf januari online toegang tot Jeugdbeleid en óók gratis online toegang tot alle premium content die op Zorg+Welzijn.nl staat. En dat is vanaf 2019 heel veel; over het gehele sociale domein kunt u bijblijven. Naast Jeugdbeleid zullen ook vier andere tijdschriften van Bohn Stafleu van Loghum op het gebied van het sociale domein worden samengevoegd op dit nieuwe platform.

De jaargangen van 71 jaar, vanaf 1947 tot en met 2018, vormen een prachtig archief. Maar het is wel allemachtig ingewikkeld zoeken geworden als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp of een auteur. Uit ervaring kan ik zeggen dat dat ten minste twee werkdagen kost. Dat zal allemaal sterk verbeterd zijn als het tijdschrift online gaat. Eindelijk met één druk op de knop precies zichtbaar wat de lezer wil zien.

Het tijdschriftpapier zal, geheel conform de zorgen voor moeder Natuur (bomen kappen), niet meer worden gedrukt (milieu) en verstuurd (logistiek, CO2), maar de inhoud komt virtueel beschikbaar. Dat is eveneens een enorme vooruitgang.

Voor de traditionelen onder ons zal het misschien even wennen zijn. Laten we het beschouwen als een onderdeel van de zo vurig gewenste transformatie. Nothing lasts forever. Vaarwel verleden, ik ga de toekomst in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.