Vier deskundigen over: Helpt het basisinkomen in het sociaal domein?

Een vast inkomen per maand om van te leven voor iedereen boven de 21 jaar. Zonder controle en voorwaarden vooraf en achteraf. Het basisinkomen. Is het een goed middel om de levens van kwetsbare mensen te verbeteren?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Roeland van Geuns:

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-017-0049-8/MediaObjects/41185_2017_49_Fig1_HTML.jpg

‘Of het echt iets oplevert om kwetsbare mensen van een basisinkomen te voorzien? We weten het niet. Want alle experimenten die er zijn geweest, kunnen niet aangemerkt worden als proeven met het basisinkomen. De nu voorgestelde experimenten in Nederland zijn dat ook niet. Het zijn gedereguleerde varianten van bijstand. Op zoek naar de sociale winst, wordt het bedrag van een basisinkomen belangrijk. Van 1000 euro per maand kun je niet leven. Dan gaan we dus al naar 1500 tot 2000 euro per maand. Dan kun je zelf bepalen of je betaalde arbeid erbij gaat doen of beter

0
156

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.