Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van oplichterssyndroom tot knoeierijen

Victor Lustig, geboren in 1890 en gestorven in 1947, was een bekende oplichter. Een van de trucs die hem beroemd maakte, is de zogenaamde geldboxzwendel. Hij demonstreerde daarbij een machine die geld kon kopiëren. Terwijl hij het demonstreerde, klaagde hij dat het een traag proces was omdat een briefje van 100 dollar produceren zes uur kostte. De meeste luisteraars voorzagen grote winst in deze machine en zagen de klachten als een luxeprobleem. Immers, als je het apparaat dag en nacht laat draaien, verdien je 400 dollar per dag, zonder er iets voor te hoeven doen. Een aantal mensen kocht de machine graag voor slechts 30.000 dollar. De kopers vermoedden niet dat de machine in de komende uren slechts twee nieuwe honderddollarbiljetten zou produceren, en daarna alleen maar blanco papier. Tegen die tijd was Lustig echter al lang en breed vertrokken en waren de kopers 29.800 dollar armer.
Premium

Een andere beroemde misleiding van hem betrof de Eiffeltoren. In 1925 werd in Franse kranten het achterstallige onderhoud van de Eiffeltoren besproken. Lustig nodigde in Parijs zes schroothandelaren uit om hem in het geheim te ontmoeten. Gekleed als officiële afgevaardigde van Parijs legde hij uit dat de gemeenteraad had besloten dat het onderhoud niet langer betaalbaar was. Daarom moest de Eiffeltoren worden ontmanteld, en het was nu aan de schroothandelaren om te bieden op

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.