Van gevangen in baksteen naar gevangen in relaties

Fabienne Venecourt is jeugdhulpspecialist bij Spirit Jeugd & Opvoedhulp. Ze is als gedragswetenschapper betrokken bij de pilot Kleinschalige Forensische Voorziening (KV). Jongens die zijn opgepakt voor vergrijpen kunnen daar hun voorarrest uitzitten als de inschatting is dat ze kunnen profiteren van wat de KV ze biedt: netwerkversterking en perspectief.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Berend Vonk

‘Onze Kleinschalige Forensische Voorziening zit in een groot, modern woonhuis midden tussen flats in Amsterdam. In het begin werden de jongens vanuit de cel in een justitie-busje met handboeien bij ons afgeleverd. Vanaf de balkonnetjes voor de hele buurt zichtbaar. We hebben gepraat als Brugman om neutraal vervoer te regelen, zonder boeien. De KV is laag beveiligd. De huismeester fouilleert jongens bij binnenkomst, maar ze mogen overdag gewoon weg. Vluchtgevaarlijke of gewelddadige jongeren gaan niet naar de KV, maar naar een justitiële Inrichting, oftewel de gevangenis. Wij proberen jongens juist te helpen daar uít te blijven.

Vanaf de intake kijken

0
38

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.