Vakkundig aan het werk: Big Data voor gepersonaliseerde dienstverlening

Gemak dient de mens. Ik vind het handig dat mijn telefoon altijd weet hoe ik op de snelste manier van A naar B kan komen en indrukwekkend dat gepersonaliseerde medicatie onze kwaliteit van leven verbetert. Dat kan allemaal dankzij Big Data. Kunnen die ons ook helpen in het domein van werk en inkomen?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Bij Big Data wordt er vaak gesproken over (ten minste) drie v’s: high-volume, high-velocity en high-variety. In het domein van werk en inkomen is het volume van de data toegenomen. In de afgelopen tien jaar zijn steeds meer data over bijvoorbeeld arbeid, uitkeringen, gezondheid en criminaliteit anoniem beschikbaar gekomen voor onderzoek over de hele Nederlandse bevolking. Het volume ervan is echter nauwelijks ‘big’ in vergelijking met een zelfrijdende auto die met camera’s en een radarsysteem per uur zo’n vijf terabytes aan data genereert en consumeert. Ook de snelheid (‘velocity’) is bij een zelfrijdende auto hoger dan in het domein van

0
6

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.