THEMA ‘Bij kinderen van deze ouders ligt isolement op de loer’

Kinderen die opgroeien met een ouder met psychische of verslavingsproblematiek blijven nog te vaak onzichtbaar, en daarmee in eenzaamheid worstelen, zegt ontwikkelingspsycholoog Catelijne Mostert die gespecialiseerd is in ondersteuning aan deze kinderen en hun ouders. 'Wat al deze kinderen nodig hebben, is dat ze gezien en gehoord worden.'

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Claudie de Cleen

KOPP-kinderen worden ze genoemd, kinderen van ouders met psychische problemen. Of KVO-kinderen: kinderen met een verslaafde ouder. In de ondersteuning van Mosterts werkgevers, Indigo en Indebuurt033, is dat verbreed tot kinderen die spanning en stress meemaken thuis. Dat betreft zo’n kwart van alle kinderen, schat Mostert, en het is een ontzettend diverse groep. Van het kind met een ouder die af en toe depressief is, tot kinderen die opgroeien in gezinnen met een langdurige veelvoud aan problemen als verslaving, armoede, geweld. Maar een aantal gemene delers zijn er wel. Zoals onzichtbaarheid en – deels daardoor – eenzaamheid.

Onzichtbaarheid

De onzichtbaarheid

0
80

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.