Redactioneel: Sociaal werkt

Er staat een wat wonderlijk artikel in dit nummer. Freelancer Cindy Cloïn beschrijft hoe het concept ‘positieve gezondheid’ langzamerhand terrein wint in het sociaal domein. Grondlegger Machteld Huber herdefinieerde enige jaren geleden het begrip ‘gezondheid’. Volgens haar betekent het woord meer dan ‘niet ziek zijn’. Zij noemt gezondheid ‘het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven’.

Semantisch geneuzel, denkt u wellicht. Nou, niet echt. Het werk van Huber is een hit in de wereld van met name de curatieve gezondheidszorg. Dat betekent onder meer dat huisartsen het sociaal domein ontdekken. Huber noemt ‘zingeving’ en ‘sociaal maatschappelijk participeren’ namelijk essentiële aspecten van gezondheid.

Het wonderlijke is natuurlijk dat professionals die werken in het sociaal domein dat al wisten. Misschien wat onbewust. Maar dat mensen zelfs fysiek opknappen wanneer ze een nieuwe richting in hun leven vinden of weer deel uitmaken van een gemeenschap, zal hen eigenlijk niet verrassen. In het artikel van Cindy antwoordt de geïnterviewde welzijns-

0
52

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder