Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel: Sociaal werkt

Er staat een wat wonderlijk artikel in dit nummer. Freelancer Cindy Cloïn beschrijft hoe het concept ‘positieve gezondheid’ langzamerhand terrein wint in het sociaal domein. Grondlegger Machteld Huber herdefinieerde enige jaren geleden het begrip ‘gezondheid’. Volgens haar betekent het woord meer dan ‘niet ziek zijn’. Zij noemt gezondheid ‘het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven’.
Piet-Hein Peeters
Premium

Semantisch geneuzel, denkt u wellicht. Nou, niet echt. Het werk van Huber is een hit in de wereld van met name de curatieve gezondheidszorg. Dat betekent onder meer dat huisartsen het sociaal domein ontdekken. Huber noemt ‘zingeving’ en ‘sociaal maatschappelijk participeren’ namelijk essentiële aspecten van gezondheid.

Het wonderlijke is natuurlijk dat professionals die werken in het sociaal domein dat al wisten. Misschien wat onbewust. Maar dat mensen zelfs fysiek

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.