Redactioneel: Maatschappelijk Hulpbetoon

Wanneer er toch één gemeentedienst is die zich in de laatste tijd ontwikkeld heeft, is dat ongetwijfeld die van maatschappelijk hulpbetoon. Elk ogenblik staat zijn leiding voor nieuwe maatregelen die praktische uitwerking behoeven.' Dit citaat komt uit 1934, uit de eerste uitgave van het blad Maatschappelijk Hulpbetoon. Inderdaad: nog steeds actueel. Deze laatste papieren editie van Sociaal Bestek markeert de overgang naar een nieuw, geheel digitaal, tijdperk. Alle reden voor een terugblik naar onze 'roots'.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41196-019-0014-5/MediaObjects/41196_2019_14_Fig1_HTML.jpg

Het blad was het orgaan van de tegelijkertijd opgerichte Vereniging van Directeuren van Maatschappelijk Hulpbetoon, kwam twee keer per maand (!) uit en wilde informeren en de gelegenheid bieden van gedachten te wisselen over theoretische en praktische kanten van hulpbetoon. De Vereniging deed meer: zij initieerde de opleidingen voor maatschappelijk werk, en later voor de vervolgopleidingen MW-B en in 1961 de Hogere Sociale Academie.

Voor de zeer actieve Vereniging werd het blad te klein. In 1939 verscheen een nieuw vakblad onder de titel Sociale Zaken, de echte voorloper van Sociaal Bestek. Deze ‘vraagbaak en gids op het terrein der sociale

0
12

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.