Pleegkinderen helpen op te groeien in twee families

Entrea/Lindenhout, een Gelderse jeugdzorgaanbieder die verantwoordelijk is voor zo’n 1.100 pleegkinderen in zo’n 1.000 pleeggezinnen, heeft een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar hoe ouders, pleegouders en jeugdzorgwerkers pleegzorg de samenwerking tussen ouders en pleegouders hebben ervaren. Een literatuurstudie maakte onderdeel uit van het onderzoek. Er is een aantal situaties bestudeerd waarbij die samenwerking goed verliep. Wat waren hier de positief werkzame factoren? Daarnaast zijn ook gesprekken gevoerd met ouders, pleegouders en jeugdzorgwerkers over plaatsingen waarbij er veel conflicten waren. Wat waren de oorzaken van die conflicten?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is een praktijkverbeterinterventie uitgevoerd met als doel het handelen van de jeugdzorgwerkers pleegzorg te verbeteren ten aanzien van de samenwerking tussen ouders en pleegouders. Dit artikel beschrijft de aanleiding tot het onderzoek, gevolgd door een korte schets van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en de verbeterinterventie. Aansluitend volgt een bezinning op de begrippen ouderschap en opvoederschap en wordt een verbinding gemaakt met het beleid.

Een goedlopende samenwerking tussen ouders en pleegouders is van cruciaal belang voor een succesvolle pleegzorgplaatsing. Ouders en pleegouders die goed samenwerken, ondersteunen het pleegkind in zijn loyaliteit

0
9

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.