Onderzoek: Bij verslaving beter screenen op ptss

Ruim 25 procent van de mensen met een alcohol- of drugsverslaving heeft ook een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Behandelaars weten dit vaak niet, waardoor ze zich eenzijdig, en vaak zonder succes, op de verslaving richten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Tim Kok promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een onderzoek dat hij uitvoerde bij Tactus Verslavingszorg, waar hij werkzaam is als psycholoog.

Waar hebben mensen met PTSS last van?

‘Vooral van herbelevingen van hun trauma. Vaak is dat fysiek of seksueel geweld, de plotselinge dood van een naaste, of een verkeersongeluk. Door plotselinge herinneringen of nachtmerries worden ze angstig, kunnen ze zich moeilijk concentreren of trekken zich terug. Daarnaast zie je vermijding van contacten, relaties of plekken. Ook zijn mensen met PTSS soms erg prikkelbaar, hebben bijvoorbeeld last van woede- uitbarstingen.’

Waarom is het zo belangrijk om PTSS tijdig

0
93

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.